Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Στο παρά πέντε για τη σύνοδο και το ευρώ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Η σύνοδος για το μέλλον του ευρώ θα ζητά από τα κράτη - μέλη να παραδώσουν την εξουσία τους για την εποπτεία των τραπεζών, μέρος από τον έλεγχο που ασκούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναζητήσουν τρόπους για να καταστήσουν αμοιβαία την ευθύνη για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και την αύξηση του χρέους, σύμφωνα με ένα προσχέδιο για το κείμενο των προτάσεων.

Το κείμενο, το οποίο θέτει το μακροπρόθεσμο όραμα γα το ενιαίο νόμισμα, βρίσκεται στα τελικά στάδια διαπραγμάτευσης. Καταρτίστηκε από 4 ανώτατους Ευρωπαίους ηγέτες και θα κοινοποιηθεί στα κράτη - μέλη απόψε προτού παρουσιαστεί επισήμως στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.


Αν και το 10σέλιδο προσχέδιο καταγράφει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη προς την τραπεζική ενοποίηση, τις επιλογές για τα «ευρωομόλογα» και την πιθανότητα για αγορά τραπεζικών μεριδίων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο μεταξύ των τεσσάρων βασικών συντακτών του κύριου σχεδίου για το ευρώ: του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και του προέδρου του Eurogroup, Jean Claude Juncker.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια ώστε να ενσωματωθούν σε νομοθεσία και να εφαρμοστούν. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να λάβουν πολιτικές δεσμεύσεις κατά τη σύνοδο, ειδικότερα ως προς τον ορισμό ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου για τις τράπεζες.

Οι όροι του τελικού κειμένου θα κριθούν επίσης από την πολύ σημαντική συνάντηση του Γάλλου προέδρου Francois Hollande με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προετοιμασία του προκαταρκτικού κειμένου, παράγοντας - κλειδί στις συζητήσεις ήταν το γερμανικό αίτημα για αυστηρό κεντρικό έλεγχο επί των εθνικών δαπανών και τη φορολογία ως προϋπόθεση για να συζητηθούν επιλογές για την αμοιβαία ευθύνη του χρέους, όπως τα ευρωομόλογα, τα ευρωπαϊκά έντοκα γραμμάτια ή το ταμείο εξυπηρέτησης χρέους της ευρωζώνης.

Το προσχέδιο καθιστά σαφές ότι αυτή η «ποιοτική κίνηση προς τη δημοσιονομική ενοποίηση» πιθανότατα θα απαιτήσει αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ταχύτερη πρόοδος προβλέπεται στο πρώτο τμήμα του προσχεδίου, όπου ορίζεται ένα «ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο» ή χρηματοοικονομική ενοποίηση για όλα τα 27 κράτη - μέλη. Περιλαμβάνει κοινούς κανόνες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής και ενιαίο ταμείο για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων. Η Βρετανία και άλλοι εκτός ευρωζώνης ενδέχεται να επιλέξουν να μη συμμετάσχουν.

Οι διαμάχες παραμένουν ως προς το ποιος θεσμός θα αναλάβει την εποπτεία. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt Am Sonntag, ο κ. Van Rompuy δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «πολύ ταχύτερη πρόοδος εάν δινόταν η εποπτεία στην ΕΚΤ», κίνηση η οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Κομισιόν, όμως, πιέζει στην κατεύθυνση μιας ξεχωριστής επιτροπής.

Διαφωνίες, όμως, υπάρχουν και ως προς τη δικαιοδοσία της εποπτικής αρχής. Το προσχέδιο αναφέρεται σε ένα εποπτικό όργανο που θα έχει τελική εξουσία σε «όλες τις τράπεζες». Ο καθημερινός εποπτικός του ρόλος πάντως δεν είναι ακόμη σαφής.

Η Γερμανία ανθίσταται στο να παραδώσει τον έλεγχο ως προς τις τοπικές αποταμιευτικές της τράπεζες. Το γερμανικό αυτό αίτημα κάνει και τη Γαλλία να διερωτάται εάν θα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο όλων των μεγάλων γαλλικών τραπεζών.

Υπό το πρίσμα αυτών των προτεινόμενων πανευρωπαϊκών ελέγχων στις τράπεζες, το προσχέδιο καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να διερευνήσουν ενεργά» την παράδοση περισσότερων παρεμβατικών εργαλείων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ταμείο στήριξης των 500 δισ. ευρώ που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, και να εξετάσουν τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης στην παροχή έκτακτης ρευστότητας για τη στήριξη των τραπεζών.

Η αναφορά στον ESM σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη συζήτηση ως προς το να δοθούν στον Μηχανισμό τα μέσα για άμεσες ενέσεις κεφαλαίων στις τράπεζες, αντί μέσω δανείων σε κράτη. Η Α. Merkel έχει απορρίψει την ιδέα επειδή δεν υπάρχουν σε ισχύ κοινοτικοί έλεγχοι.

Τα δύο τελευταία τμήματα του κειμένου είναι πιο μακροπρόθεσμα και καλύπτουν την ενίσχυση της ολοκλήρωσης στην οικονομική πολιτική και στη δημοκρατική υπευθυνότητα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη συνεργασία στη βάση της εταιρικής φορολόγησης, του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την ίδρυση ενός σώματος από εκλεγμένους αντιπροσώπους τόσο από το ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα κράτη - μέλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου