Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

E.E.: Παρασκηνιακές επεμβάσεις και letter of intent


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Κανονική τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χθες το βράδυ δεν υπήρξε. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day, την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να ακυρώσει την τηλεδιάσκεψη και να περιμένει το ακριβές αποτέλεσμα των εκλογών πριν εκδώσει ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο επικρατούσε η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι πρώτο κόμμα και οι κύριοι Γιούνκερ, Ρεν και Ρομπέι δεν ήθελαν να βιαστούν. Αντί της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Eurogroup είχε προγραμματισμένο να συνομιλήσει το βράδυ της Κυριακής μόνο με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.


Όμως, η ανακοίνωση της εκτίμησης του αποτελέσματος από το υπουργείο εσωτερικών και η διαφαινόμενη άνετη συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ώθησαν τον Γιούνκερ να ξεκινήσει διμερείς τηλεφωνικές επαφές με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά όταν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ε.Ε. επικράτησε έντονος εκνευρισμός και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποδόθηκαν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν οι αγορές στο κόκκινο, ασκήθηκαν πιέσεις στον Ε. Βενιζέλο να ανασκευαστεί η αρχική θέση (όπως και έγινε μέσω διαρροών), ενώ την ίδια στιγμή το γραφείο του προέδρου του Eurogroup έστειλε με email στους υπουργούς οικονομικών μια μετριοπαθή ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, που πιέζει από τη μία για τον σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως, από την άλλη όμως διαβεβαιώνει την πρόθεση της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, το Eurogroup έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προηγουμένως δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνημένα. Στις δηλώσεις του στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και αυτό, όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «δεν πέρασε απαρατήρητο».

Την ώρα όμως που – επισήμως – η Ε.Ε. θα αναμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να καταφθάσει στην Αθήνα η τρόικα, πίσω από τις κλειστές πόρτες άρχισαν οι διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα.

«Προς το παρόν, επικρατεί η γραμμή Γιούνκερ για χαμηλούς τόνους καθώς το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό για την ευρωζώνη. Όμως εν όψει του eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, έχει αρχίσει η συζήτηση για το ποια θα είναι η γραμμή μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας της Κομισιόν.

Όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα η σκληροπυρηνική ομάδα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την υπογραφή του letter of Intent και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τέτοια περίπτωση, η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα παγώσει αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να υπογράψει την επιστολή προθέσεως.

Μια τέτοια ενέργεια θα εγείρει σαφώς ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις των σκληροπυρηνικών χωρών, τη στιγμή μάλιστα που δημιουργείται ρεύμα για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά δύο έτη λόγω της ύφεσης - ρεκόρ φέτος και ίσως μικρών παρεμβάσεων στο φορολογικό και στις χαμηλές συντάξεις.

Εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, στις 28-29 Ιουνίου, η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα κινείται γύρω από την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, όμως η Ε.Ε. θεωρεί ότι με αυτό χρυσώνει το χάπι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου