Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Eurogroup: Τι ετοιμάζει η Ε.Ε. στη νέα κυβέρνηση


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Με ένα ρητό ανακοινωθέν αναμένεται να κλείσει η απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, με το οποίο η Ελλάδα θα καλείται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα και να προχωρήσει τάχιστα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. θα δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα μας όταν αυτή δείξει ότι περνάει από τα λόγια στις πράξεις.


Αυτό αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day. Όμως, η παρουσία του απερχόμενου υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά μόνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις και έτσι οι υπουργοί οικονομικών περισσότερο θα ρωτήσουν παρά θα απαντήσουν.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει οδηγίες στον κ. Ζαννιά να προβεί σε ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας, να παραδώσει τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να περιγράψει πού υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και ποιες είναι οι αντοχές της κοινωνίας.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που βρίσκει θετικά διακείμενο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά συναντά αντιδράσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, οι οποίες φαίνεται πως δέχονται να δοθούν τα χρήματα αυτά μόνο εάν χρησιμοποιηθούν για να τους τα δώσουμε πίσω!

Το ποσό αυτό προοριζόταν αρχικά για να καλύψει η Ελλάδα εσωτερικές της ανάγκες, όμως η καθυστέρηση εκταμίευσής του συμπίπτει με συνεισφορά των 900 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Με αυτήν την προοπτική, οι ενστάσεις των σκληροπυρηνικών χωρών αναμένεται να καμφθούν.

Τα καυτά ζητήματα για την Ελλάδα, που είναι η παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα νέο δάνειο που θα χρηματοδοτήσει την παράταση αυτή δεν αναμένεται να τεθούν ή τουλάχιστον όχι σε βάθος καθώς από τη συνεδρίαση θα λείπει ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας μας.

Με τη λήξη των εργασιών του Eurogroup θα δοθεί εντολή στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να έρθουν στην Αθήνα το Σάββατο ώστε τα υψηλά στελέχη να καταφθάσουν την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ότι η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για τα νέα δεδομένα θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι και ότι σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα πρέπει να περάσει όλους τους νόμους που έχει καθυστερήσει, αλλά και αυτούς που έρχονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου