Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ποιος κέρδισε τις εκλογές;


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Να λοιπόν που έχουμε κυβέρνηση. Δεξιά κυβέρνηση, με... σοσιαλιστική στήριξη και αριστερό... πασπάλισμα, με ολίγη τεχνοκρατική μυρωδιά... Κοιτώντας καλύτερα, αντιλαμβάνεται κανείς και ποιος τελικά κέρδισε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου: Η Μέρκελ!


Με πιο απλά λόγια, οι εκβιασμοί, οι απειλές και ο φόβος, που διακίνησαν σε τεράστιες ποσότητες κέντρα εκτός της χώρας και εγχώρια συστήματα εξουσίας έπιασαν τόπο. Η πολιτική, όπως αυτή επακριβώς και λεπτομερέστατα περιγράφεται από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει Σαμαράς και Βενιζέλος θα συνεχιστεί αδιατάραχτα. Για όσο τουλάχιστον διάστημα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να συντηρήσει τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί.


Η βασικότερη απ αυτές τις ψευδαισθήσεις, είναι ότι η εν λόγω κυβέρνηση έχει πολιτική αυτοτέλεια και δύναμη. Δυστυχώς, πολύ σύντομα θα γίνει σαφές ότι η ισχύς της βρίσκεται έξω, στα χέρια των πιστωτών της χώρας. Από αυτούς εξαρτάται αν θα μακροημερεύσει ή αν τελικά θα διαλυθεί κάτω από το βάρος της καταστροφής που υφίσταται η ελληνική κοινωνία.

Το έργο αυτής της κυβέρνησης το προσδιόρισε, άλλωστε, με τις πρώτες κουβέντες που διατύπωσε στις δηλώσεις του αμέσως μετά την επικράτηση στις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς: Η Ελλάδα, η κυβέρνηση (και αυτός προσωπικά) θα τηρήσει τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις της. Είναι η πρώτη κουβέντα του νικητή των εκλογών. Ταυτόχρονα είναι η μόνιμη υπενθύμιση των εταίρων- πιστωτών της χώρας. Όμως, για ποιες δεσμεύσεις γίνεται λόγος;

Τα ρέστα που απομένει να καταβάλει η Ελλάδα. Δηλαδή η εκποίηση των τιμαλφών, της δημόσιας περιουσίας, των πόρων, των μελλοντικών εσόδων. Περί αυτών των δεσμεύσεων ο λόγος...

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, λοιπόν, όλα όσα ακούγονται περί της κυβέρνησης μακράς πνοής που σχηματίζει ο Σαμαράς, ακούγονται για γέλια, αν η κατάσταση δεν ήταν για κλάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου