Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Στον μηχανισμό στήριξης προσφεύγει η Λευκωσία


Από τη Ναυτεμπορική

Στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. προσφεύγει η Λευκωσία. «Η Κύπρος σήμερα ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτημα οικονομικής βοήθειας από EFSF / ESM» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Σε αυτή σημειώνεται ακόμη πως σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».


Από την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρο αν το αίτημα αφορά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή αν είναι ευρύτερο.


Τις προηγούμενες ημέρες η Λευκωσία δήλωνε πως παρέμεναν ανοιχτές οι επιλογές της για την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λάβουμε τη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε γίνει αυτό μέσω διμερούς συμφωνίας, ή μέσω του μηχανισμού, του EFSF» είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βάσως Σιαρλή. Είχε επισημάνει ειδικότερα πως το αίτημα για διακρατικό δάνειο προχωρά και αφορά περισσότερες από μια χώρες.

Το αίτημα σχετίζεται με τις ανάγκες του κράτους, στις οποίες εμπίπτει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνιζε και εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Το πρωί της Δευτέρας, η Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησής της για το αξιόχρεο της Κύπρου σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», με αρνητική προοπτική. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών – της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας – στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους», επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου