Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

«Έχουμε μόνο μία εβδομάδα να σώσουμε το ευρώ»


Από το Euro2day

Για τις διαστάσεις Αποκάλυψης που θα λάβουν οι συνέπειες πιθανής αποτυχίας στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα μίλησε ο Mario Monti, περιγράφοντας ένα πιθανό σπιράλ θανάτου που θα απειλούσε το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy, με την ελπίδα ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για πρόοδο στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.


Μιλώντας στην Guardian και σε εκπροσώπους κορυφαίων ευρωπαϊκών εφημερίδων, ο Μ. Monti δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα στη σύνοδο «θα υπάρξουν προοδευτικά μεγαλύτερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, με παρενόχληση των πιο αδύναμων».


Οι επιθέσεις δεν θα επικεντρώνονται μόνο σε όσους απέτυχαν να τηρήσουν τις οδηγίες της Ε.Ε., αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία, που έχουν τηρήσει τους κανόνες, «αλλά έχουν ένα μακρύ παρελθόν υψηλού χρέους».

Ο Μ. Monti προειδοποίησε ότι «ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να ανέχεται τα πολύ υψηλά επιτόκια, που στη συνέχεια θα επηρεάσουν τα κράτη και εμμέσως τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για την οικονομική ανάπτυξη».

Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ενδεχόμενης αποτυχίας των συνομιλιών, ο Μ. Monti δήλωσε πως «η αγανάκτηση των πολιτών με την Ευρώπη θα αυξηθεί», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. «Για να αναδυθούμε σε καλή κατάσταση από την κρίση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενοποίηση», τόνισε.

Ωστόσο, εάν η σύνοδος αποτύχει να επιλύσει τα προβλήματα γρήγορα, «η κοινή γνώμη, αλλά και η γνώμη των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων θα στραφεί ενάντια σε αυτήν τη μεγαλύτερη ενοποίηση».

Είπε ακόμα πως μπορεί να δει την αρχή της εξέλιξης αυτής «ακόμα και στο ιταλικό κοινοβούλιο, που ήταν παραδοσιακά υπέρ της Ευρώπης, αλλά πλέον δεν είναι».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι ηγέτες-κλειδιά της ευρωζώνης επεξεργάζονται σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης χρέους, ενώ θα ικανοποιεί και την άρνηση της Γερμανίας για ατιμωρησία της δημοσιονομικής ανευθυνότητας. Το σχέδιο, κατά τον ίδιο, είναι ένα από τα «απολύτως απαραίτητα» συμπεράσματα της συνόδου της επόμενης εβδομάδας.

Το πρώτο συμπέρασμα, κατά τον ίδιο, θα είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησης της ευρωζώνης για μεγαλύτερη ενοποίηση «με τέτοιο τρόπο ώστε οι Ευρωπαίοι θα ξέρουν πού πηγαίνουν... (και) οι αγορές θα πειστούν ότι, από τη στιγμή που δημιούργησαν το ευρώ, η προθυμία των κρατών μελών να το καταστήσουν αδιάλυτο και μη αναστρέψιμο υπάρχει και η θέληση αυτή θα ενισχυθεί από άλλα βήματα προς την ενοποίηση».

Προειδοποίησε όμως ότι «δεν θα υπάρξει πλήρες, λεπτομερές σχέδιο, όμως θα υπάρχουν ορισμένα ισχυρά στοιχεία και ένας σύντομος δρόμος – ελπίζω λίγων μηνών – για να φτάσουμε στο συνολικό project».

Σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις, αυτές είναι «πιο πλήρης τραπεζική ενοποίηση με πρόοδο σε ό,τι αφορά μια ενοποιημένη εποπτεία», ένα «ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων», ενώ το σχέδιο που θα προταθεί την Παρασκευή θα αφορά «νέους μηχανισμούς πολιτικής, φιλικούς προς την αγορά» προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που δέχονται επίθεση – υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου