Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Στην εθνικοποιημένη YPF της Αργεντινής επενδύει ο πλουσιότερος του πλανήτη


Από Τα Νέα

Ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, αποφάσισε να επενδύσει στην YPF, τον ενεργειακό κολοσσό της Αργεντινής, τον οποίο εθνικοποίησε η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες εν μέσω αντιδράσεων σε Ευρώπη και Ισπανία.

Ο Σλιμ θα αγοράσει το 8,4% των μετοχών έναντι 255 εκατ. δολαρίων. Στελέχη του επιχειρηματικού ομίλου Σλιμ σημειώνουν ότι η YPF αποτελεί μια στέρεα επιχείρηση με προοπτικές.


Η επιχείρηση καλύπτει το 30% της παραγωγής πετρελαίου της Αργεντινής, ωστόσο, μετά την εθνικοποίηση που αποφάσισε η κυνέρνηση, στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό, ώστε να κλείσει το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας.


Σημειώνεται ότι μόνο το 2011, όσο η επιχείρηση βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ισπανικής Repsol, το ενεργειακό έλλειμμα της Αργεντινής έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να καταγγείλει τα συμβόλαια με την Repsol και να προχωρήσει στην εθνικοποίηση του 51% της YPF.

Mεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών στο Μεξικό, ο Κάρλος Σλιμ έχει επίσης επενδύσει και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: από τους Νew York Times μέχρι τον Όμιλο Prisa, που εκδίδει την El Pais.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου