Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Γερμανία: Η άνω Βουλή δεν εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο


Από τον Σκάι

Η άνω Βουλή της Γερμανίας επιθυμεί τη δέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση εγχώριων έργων, ως αντάλλαγμα για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μόνιμου ταμείου ESM, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Χορστ Σίχοφερ.


«Είμαι υπέρ του δημοσιονομικού συμφώνου, αλλά θα έχουμε μία δύσκολη κατάσταση εάν παραμείνουν πεισματάρηδες στο Βερολίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σίχοφερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.


Ο κ. Σίχοφερ, που κατέχει την περιστρεφόμενη προεδρία της άνω Βουλής, επιθυμεί, ανάμεσα σε άλλα, την αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Μεταφορών κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομών, συμπεριλαμβανομένης μίας σιδηροδρομικής σήραγγας στο Μόναχο, πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω και την άνω Βουλή της Γερμανίας, την Μπούντεσταγκ και την Μπούντεσρατ αντίστοιχα, προκειμένου να πετύχει την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου και του ESM. Τα δύο σώματα θα διεξάγουν ξεχωριστές ψηφοφορίες την Παρασκευή, 29 Ιουνίου.

Η Μπούντεσταγκ εκπροσωπεί το γερμανικό λαό, ενώ η Μπούντεσρατ τα 16 ομόσπονδα κρατίδια που αποτελούν τη Γερμανία.

Τυχόν μη επικύρωση θα συνιστούσε προσωπική αποτυχία για την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία ήταν υπέρμαχος της σύστασης του δημοσιονομικού συμφώνου, με κύριο συμπαραστάτη τον πρώην γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί

Το ενδεχόμενο απόρριψης των επίμαχων νομοσχεδίων από τη Μπούντεσρατ γίνεται ακόμη πιο σοβαρό εάν αναλογιστούμε ότι ο κ. Σίχοφερ είναι σύμμαχος της καγκελαρίου και πρόεδρος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CDU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη διχογνωμιών εντός της συντηρητικής παράταξης.

Την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, η γερμανική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Μπούντεσταγκ, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, προκειμένου να υπερψηφίσουν το σύμφωνο και την υλοποίηση του ESM.

Ως αντάλλαγμα, το Βερολίνο δεσμεύτηκε για επενδύσεις σε έργα υποδομών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ακόμα κι αν το τελευταίο μέτρο προκαλέσει την αντίδραση άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου