Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οι Βρυξέλλες θα «ξαναγράφουν» προϋπολογισμούς


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Peter Spiegel (Βρυξέλλες)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει πολύ μεγάλες εξουσίες ώστε να μπορεί να επανασυντάσσει εθνικούς προϋπολογισμούς στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες παραβιάζουν τα όρια του χρέους και του ελλείμματος, με βάση προτάσεις που πιθανότατα θα συζητηθούν στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με προσχέδιο που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου να μετατραπεί η ευρωζώνη σε στενότερη δημοσιονομική ένωση, δίνοντας στις Βρυξέλλες περισσότερες εξουσίες ώστε να λειτουργεί ως υπουργείο Οικονομικών για τα 17 μέλη της.


Περιέχονται σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο, στην οποία θα υπογραμμίζονται επίσης σχέδια για τραπεζική και πολιτική ένωση.


Η σύνοδος της Πέμπτης γίνεται ενώ αυξάνονται οι φόβοι των επενδυτών ότι η ευρωζώνη επανέρχεται στη ζώνη κινδύνου. Οι αγορές ομολόγων και μετοχών υπέστησαν μεγάλο πλήγμα, όταν η Κύπρος έγινε η 5η χώρα που ζητά διεθνή διάσωση, εξαιτίας όπως ισχυρίζεται του μεγάλου ανοίγματος του τραπεζικού της κλάδου στην ελληνική οικονομία. Η διάρκειας λίγων ημερών ελληνική κυβέρνηση εν τω μεταξύ επλήγη από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Το Βερολίνο έχει απαιτήσει σκληρούς ελέγχους στους εθνικούς προϋπολογισμούς ως προϋπόθεση για την αμοιβαία ανάληψη της ευθύνης των εθνικών χρεών στην ευρωζώνη και οι παραπάνω προτάσεις μοιάζουν με προσπάθεια να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την κοινή έκδοση ομολόγων ευρωζώνης.

Με βάση τα σχέδια στενότερης δημοσιονομικής ενοποίησης, η Κομισιόν θα παρουσιάζει λεπτομερείς προσαρμογές για μια χώρα που αθετεί τις δεσμεύσεις της. Οι αλλαγές θα τίθενται υπό ψήφιση σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Αν και οι προσαρμογές στους προϋπολογισμούς θα χαρακτηρίζονται ως «προτάσεις», η Ε.Ε. έχει πολύ ισχυρά νέα εργαλεία για να τιμωρεί τις χώρες που δεν υιοθετούν τέτοιες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η επιβολή μεγάλων ποινών.

Τα μέτρα προχωρούν πολύ περισσότερο από τα σχέδια που παρουσίασε η Κομισιόν πέρσι, τα οποία δίνουν στις Βρυξέλλες το δικαίωμα επιθεώρησης των προϋπολογισμών πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά όχι εξουσία επιβολής αλλαγών.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι προτάσεις συνεχίζουν να μελετώνται. Οι τέσσερις συγγραφείς της έκθεσης, Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, Mario Draghi και Jean-Claude Juncker, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα για να μελετήσουν το προσχέδιο, που αναμενόταν να αποσταλεί στις εθνικές κυβερνήσεις αργά το βράδυ.

Εκτός από τις νέες εξουσίες για τις Βρυξέλλες, στο σχέδιο περιλαμβάνεται πρόταση που απαιτεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συμφωνούν συλλογικά τα επίπεδα των χρεών τους και τα «ανώτατα όρια» των εθνικών προϋπολογισμών τους ετησίως. Αν μια χώρα χρειάζεται να αυξήσει τον δανεισμό της, θα υποχρεωθεί να αποταθεί στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να λάβει την προκαταβολική έγκρισή τους.

Αν και στο σχέδιο δεν ζητούνται άμεσες κινήσεις προς ολοκληρωμένα ομόλογα ευρωζώνης, γίνονται προτάσεις για ενδιάμεσα βήματα, όπως η σκέψη για περιορισμένης αμοιβαιοποίησης βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, των γνωστών eurobills.

Το ταμείο εκκαθαρίσεων, που πρώτο πρότεινε το πάνελ των Γερμανών ανώτατων οικονομολόγων και προβλέπει αμοιβαιοποίηση των χρεών μιας χώρας της ευρωζώνης τα οποία υπερβαίνουν το 60% της παραγωγής της, παρουσιάζεται επίσης ως πιθανό μεταβατικό βήμα.

Στις τραπεζικές προτάσεις περιλαμβάνονται σκέψεις που έχουν ήδη ακουστεί όπως η προτροπή προς τους ηγέτες της ευρωζώνης να δώσουν στο ταμείο διασώσεων αρμοδιότητα άμεσης χρηματοδότησης των προβληματικών τραπεζών. Αλλά στο σχέδιο προτείνει η δημιουργία κοινής τραπεζικής εποπτικής αρχής στην Ε.Ε. που θα έχει εξουσία να φτάσει σε πολύ περισσότερες τράπεζες απ’ όσες αρχικά σχεδιαζόταν.

Το σχέδιο που υποστηρίζει η Γερμανία καλύπτει μόνο μεγάλες, διασυνοριακές τράπεζες, αλλά προτείνει να έχει τη δυνατότητα η νέα τραπεζική αρχή να παρεμβαίνει και σε μικρότερες τράπεζες, αν διακρίνει κίνδυνο. Η Γερμανία αντιστέκεται στο να δοθούν στην Ε.Ε. εξουσίες επί των πολιτικά πανίσχυρων περιφερειακών αποταμιευτικών τραπεζών της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters για την έκθεση των «4», η ευρωζώνη θα μπορούσε να προχωρήσει στη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών και στην έκδοση ευρωομολόγων μεσοπρόθεσμα, στο τελικό στάδιο της δημοσιονομικής ενοποίησης.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, η έκδοσης κοινού χρέους θα μπορούσε να διερευνηθεί ως στοιχείο μίας δημοσιονομικής ενοποίησης και να υπόκειται στην πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική ολοκλήρωση».

«Θα μπορούσε να μελετηθεί κοινό χρέος διαφόρων τύπων στο πλαίσιο εάν υπάρχει ένα ισχυρό πλαίσιο πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς και ανταγωνιστικότητας ώστε να αποτραπεί η ηθικός κίνδυνος και να ενισχυθεί η υπευθυνότητα και η συμμόρφωση. (...)

Η διαδικασία προς την έκδοση κοινού χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια και να είναι σταδιακή. (...) Η έκδοση ομολόγων με αμοιβαία εγγύηση θα μπορούσε να θεωρηθεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας δημοσιονομικής ενοποίησης» αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου