Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου και των πετρελαίων του


Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί

Από το OnAlert

Τα πετρέλαια στο Αιγαίο και ο Αμερικανικός έλεγχος είναι το θέμα ενός βιβλίου που θα συζητηθεί. Συγγραφέας του ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας, εξαιρετικός γνώστης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τα οποία επί χρόνια παρακολουθεί με συνέπεια.

Λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Θάσου και αδιαμφισβήτητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με άκρως απόρρητα αμερικανικά έγγραφα τα οποία ήρθαν στα χέρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών το διάστημα 1991-1993 και παρουσιάζονται αυτούσια και για πρώτη φορά από τις εκδόσεις «Το Ποντίκι» στο βιβλίο «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου», υπάρχει ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) βαρέλια πετρέλαιο.


Το τεράστιο αυτό κοίτασμα δεν αξιοποιείται από την Ελλάδα, καθώς οι γείτονες Τούρκοι αμφισβητούν με απειλές πολέμου την κυριότητα του οικοπέδου. Οι «ουδέτεροι»... φίλοι και «σύμμαχοι» Αμερικανοί αναλαμβάνουν αυτόκλητοι να προωθήσουν ένα σχέδιο συνεκμετάλλευσης θέτοντας, τελικά, ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου υπό τον έλεγχό τους πουλώντας ταυτόχρονα την εξοπλιστική τους πραμάτεια και στους δυο αντιμαχόμενους οι οποίοι ξοδεύουν μέχρι χρεοκοπίας...

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας - ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτήν την υπόθεση – πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής – χρεοκοπίας, αφηγείται με την παράθεση της μυστικής αμερικανικής διπλωματικής αλληλογραφίας το βιβλίο του Δημήτρη Μηλάκα «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου».

Ο Δημήτρης Μηλάκας γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 1990 εργάζεται ως δημοσιογράφος (εφημερίδα «Πρώτη»). Επί εικοσαετία παρακολουθεί το διπλωματικό ρεπορτάζ («Ριζοσπάστης»), ενώ έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς (Flash, Alpha) και περιοδικά. Το 2005, σε συνεργασία με τον Νίκο Μπογιόπουλο, συνέγραψε το «Ποδόσφαιρο: μία θρησκεία χωρίς απίστους» (εκδόσεις Λιβάνη).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου