Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ο κόσμος στρέφεται στην απρόθυμη Γερμανία για τη διάσωση του ευρώ


Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται, το Βερολίνο ίσως υπαναχωρήσει, εκτιμά το Spiegel

Από Το Βήμα

Στο χέρι της Γερμανίας και συγκεκριμένα της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ είναι η διάσωση του ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel. «Μέχρι στιγμής έχει πεισματικά αρνηθεί τις περισσότερες προτάσεις για επίλυση της κρίσης από τις Βρυξέλλες. Αλλά οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι που σύντομα ίσως αναγκαστεί να υπαναχωρήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει:

«Θα υπάρχουν διάφορα ζητήματα στην ατζέντα όταν οι αρχηγοί των 20 πιο ανεπτυγμένων κρατών συναντηθούν στο Λας Κάμπος στο Μεξικό τη Δευτέρα: η μάχη κατά της ανεργίας των νέων, η προστασία του περιβάλλοντος και το ελεύθερο εμπόριο. Όλα αυτά είναι προβλήματα "εξαιρετικής σημασίας" και όχι μόνο για την Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά η καγκελάριος γνωρίζει ότι, για ακόμη μία φορά, όλα αυτά τα ζητήματα θα τοποθετηθούν στην άκρη και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στο ευρώ».


Από τότε που η κρίση στην ευρωζώνη κλιμακώθηκε, συνεχίζει το Spiegel, η καγκελάριος Μέρκελ είναι πιο απομονωμένη από ποτέ.


«Όλοι, από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έως τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, μαζί με έναν στρατό διεθνών οικονομολόγων, ειδικών και δημοσιογράφων, απαιτούν οι Γερμανοί να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος.

Συζητείται μία τραπεζική ένωση, ένα ταμείο αποπληρωμής του χρέους, μία κοινοτικοποίηση του χρέους με τη μορφή των ευρωομολόγων. Χωρίς αυτά, προειδοποιεί η συμμαχία κατά της Μέρκελ, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η κρίση του ευρώ».

Με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη να «τρέχουν», για πρώτη φορά ανώτατοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο της διάλυσης της ζώνης του ευρώ.

«Το πρόσφατο σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δεν ήταν ικανό να κατευνάσει τις αγορές. Τα πριμ κινδύνου των ομολόγων της Μαδρίτης και της Ρώμης αυξάνονται και δεν μειώνονται. Και παρά τη νίκη του συντηρητικού κόμματος η Ελλάδα ακόμη κινδυνεύει να βγει από την ευρωζώνη» σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Ευρώπη δεν έχει παρά τρεις μήνες περιθώριο προκειμένου να προσπαθήσει να σώσει το ευρώ, προειδοποιεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αν το ευρώ είναι να σωθεί, οι πολιτικοί της Ευρώπης πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα σε μία τεράστια προσπάθεια, όπως αυτή που προετοιμάζουν οι επικεφαλής των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών ινστιτούτων: την δημιουργία μία πραγματικής πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να επιμείνουν στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υπερασπιστεί το ευρώ, αν αυτό χρειαστεί» προσθέτει το δημοσίευμα. Και καταλήγει:

«Η πιο πρόσφατη ιδέα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι η δημιουργία μίας πιο ελαφριάς εκδοχής των ευρωομολόγων, που θα δεχθεί η Γερμανία. (...) Αν αυτή η ιδέα εφαρμοστεί, θα επιτρέψει στους ηγέτες τις ευρωζώνης να ανασάνουν. Αλλά θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της Γερμανίας. Ωστόσο, η πίεση προς την καγκελάριο Μέρκελ δεν θα σταματήσει. Το τελικό στάδιο της γερμανικής ευθύνης ξεκίνησε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου