Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: «Όσο ζω» δεν θα υπάρξει κοινή ευθύνη για το χρέος της Ευρώπης


Από τον Σκάι

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να «αμοιβαιοποιήσει» την ευθύνη για το χρέος της όσο η ίδια ζει εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της προς ένα από τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Τα σχόλια της κ. Μέρκελ, εάν αληθεύουν, αποτελούν την πλέον απόλυτη απόρριψη των προτάσεων για έκδοση ευρωομολόγων, κοινών τίτλων με ενιαίο επιτόκιο για τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης.


Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά θα υποχρέωναν τη Γερμανία να καταβάλλει μεγαλύτερα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά που πληρώνει κατά τους τελευταίους μήνες, ευνοούμενη από τη φυγή πολλών επενδυτών από τα επισφαλή χρεόγραφα της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.


Επιπλέον τα ευρωομόλογα θα καθιστούσαν τους γερμανούς φορολογούμενους συνυπεύθυνους για την αποπληρωμή του μεγάλου δημόσιου χρέους διάφορων εταίρων τους στη νομισματική ένωση, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν δισεπίλυτα δημοσιονομικά προβλήματα.

Τέλος, σύμφωνα με ακροατές της ομιλίας, η καγκελάριος αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή ευθύνη για την αποπληρωμή του χρέους ούτε εντός της Γερμανίας, μία ημέρα αφότου αξιωματούχοι της Άνω Βουλής, της Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, αποκάλυψαν ότι είχαν έρθει σε συμφωνία με το Βερολίνο για έκδοση κοινών ομολόγων το 2013.

Η επίμαχη συμφωνία φερόταν πως έγινε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μόνιμου Ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, του ESM, από την Μπούντεσρατ.

Η ομιλία της κ. Μέρκελ έγινε προς τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), κόμμα που αποτελεί μειοψηφικό εταίρο στην κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία της καγκελαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου