Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Πήγαμε για «light» Μνημόνιο, αλλά πήραμε «full»


Από τον Φιλελεύθερο

Στήριξη εφ' όλης της οικονομίας θα πάρει η Κύπρος από τον Μηχανισμό και όχι μόνο για τις τράπεζες, αφού την Τετάρτη ξεκαθάρισε και επίσημα ότι μπαίνουμε σε πλήρες μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις της Λευκωσίας, ήταν όμως στις βασικές επιδιώξεις των Βρυξελλών.


Η Ε.Ε. απέρριψε κυπριακό αίτημα για «light» Μνημόνιο τύπου Ισπανίας και μας υποχρέωσε σε «full» σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι στην κυπριακή οικονομία θα προωθηθούν αλλαγές, που μας επισημαίνουν εδώ και καιρό, καθώς θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι τώρα και μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις που προσκομίσαμε σε σχέση με την εφταλογία των συστάσεων της Κομισιόν.

Η είσοδος της Κύπρου στον Μηχανισμό επισημοποιήθηκε χθες Τετάρτη, ύστερα από έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, κατά την οποία στείλαμε αλλά κυρίως πήραμε μηνύματα.

Στο τραπέζι θα μπουν πολλά και οι όροι θα είναι σκληροί, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, παρά τα όσα λέγονται στην Κύπρο, επισημαίνουν. Ήδη ανακοινώθηκε ότι κλιμάκιο της Τρόικα θα βρίσκεται στη Λευκωσία τη Δευτέρα για τις πρώτες επαφές.

Η χρηματοδότηση της Κύπρου, που από τις Βρυξέλλες υπολογίζεται κοντά στα 10 δισ. ευρώ, θα προέλθει κατά 66% από τα ευρωπαϊκά ταμεία EFSF / ESM και κατά 33% από το ΔΝΤ, στο πρότυπο των Μνημονίων Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Θα εκπονηθεί δε οδικός χάρτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου