Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τραπεζική ένωση: Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πράγματι χρειάζεται να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανατροφοδότησης της κρίσης από τράπεζες σε έθνη και τούμπαλιν. Η τραπεζική ενοποίηση είναι μια ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Οι υπουργοί μπορούν να συζητήσουν όσο θέλουν για τα πλεονεκτήματα μιας ενιαίας εποπτείας και ρυθμιστικής αρχής κ.λπ. κ.λπ. Όμως η τραπεζική ένωση πρέπει να συγχρονιστεί με τη δημοσιονομική ένωση. Και, για την ώρα, ένα πολύ πιεστικό και χειροπιαστό θέμα της τραπεζικής ενοποίησης είναι η προστασία των καταθέσεων.


Η Ε.Ε. ήδη υποχρεώνει τα κράτη να καλύπτουν τις καταθέσεις ιδιωτών σε οποιαδήποτε τράπεζα μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ μέσω 40 προγραμμάτων που ισχύουν για τα 27 μέλη της. Το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «υπερκαλύπτουν» τις εθνικές τους οικονομίες.


Τα παθητικά των ευρωτραπεζών αντιστοιχούν σε 3 με 4 φορές το ΑΕΠ της πατρίδας τους, σε σύγκριση με μόλις 1 φορά στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική, σύμφωνα με την Barclays. Γι’ αυτό και το troubled asset relief programme απέδωσε στις ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες σήμερα διαπραγματεύονται με Ρ/Ε στο 0,8 σε σύγκριση με 0,4 της ευρωζώνης.

Όμως στην Ιρλανδία τα τραπεζικά παθητικά αντιστοιχούν σε πάνω από 700% του ΑΕΠ. Οπότε, όταν οι τράπεζες δέχονται πιέσεις, το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί και γι’ αυτό χρειάστηκε διάσωση, όπως κάνει η Ισπανία τώρα.

Οι τράπεζες δεν θα συρρικνωθούν για να «χωράνε», σύντομα. Ούτε επαρκούν τα κεφάλαια διασώσεων τραπεζών ή εθνών που έχει σήμερα η Ευρώπη. Και η αντίδραση της Γερμανίας δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διασώσει τους Ισπανούς καταθέτες.

Είναι λογικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακή προσέγγιση. Τα ιρλανδικά παθητικά κατεβαίνουν στο 12% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η χρηματοδότηση από σχέδιο της Ε.Ε. θα χρειαστεί χρόνο. Ακόμη κι αν φορολογηθεί το ένα πέμπτο όλων των τραπεζικών κερδών επί 5 χρόνια, τα ενεργητικά τού προγράμματος θα είναι κάτω από τα επίπεδα εγγύησης καταθέσεων των ΗΠΑ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν ανοιχτές τις στρόφιγγες για την ώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου