Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Έτοιμο το Eurogroup να συζητήσει αλλαγές στα μνημόνια


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να ανοίξουν συνομιλίες ώστε να αναπροσαρμοστούν οι λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης, υποστήριξε υψηλά ιστάμενος Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν από λίγο στις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος μίλησε σε ξένους δημοσιογράφους και εκπροσώπους διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, στο πλαίσιο τεχνικής ενημέρωσης και εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης.

Όπως είπε, η πολύμηνη πολιτική παράλυση στην Ελλάδα πάγωσε τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων.


Σύμφωνα με την ενημέρωση, «η αναπροσαρμογή των όρων του μνημονίου (Memorandum of Understanding) θα χρειαστεί πολύμηνο πάρε - δώσε σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο». «Η εμπειρία του ΔΝΤ δείχνει ότι οι δεσμεύσεις και οι στόχοι μερικές φορές πρέπει να αναπροσαρμόζονται ώστε να παραμένουν ρεαλιστικοί» είπε ο αξιωματούχος.

«Όποιος δηλώσει ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς τα MοU είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι το πρόγραμμα θα βγει εκτός στόχων. Η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει, η συλλογή φορολογικών αποδείξεων άλλαξε, ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων άλλαξε, ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων άλλαξε. Εάν δεν αλλάξουμε τα MοU, θα είμαστε εκτός πραγματικότητας. Έτσι πρέπει να κάτσουμε κάτω με τους Έλληνες συναδέλφους και να πούμε ότι δεν είμαστε στο σημείο που θέλουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπο για να φτάσουμε σε αυτό» είπε στους δημοσιογράφους.

«Όπως σε όλα τα MοU, κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αλλιώς είναι βλακεία» πρόσθεσε. Το πόσο μπορούν να αλλάξουν οι όροι παραμένει αδιευκρίνιστο, σημείωσε, καθώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης παραμένουν αμετακίνητες στα βασικά σημεία του προγράμματος.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρη η άποψη του Eurogroup ότι η βιωσιμότητα του χρέους 4, 6, 8 χρόνια από τώρα δεν μπορεί να αλλάξει. Όπως επίσης και οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ανταγωνιστικότητας» είπε.

Εκεί όπου το Eurogroup μπορεί να είναι πιο διαλλακτικό είναι το κατά πόσον οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού πρέπει να καλύπτονται από αυξήσεις φόρων ή από περικοπές δαπανών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν διέβλεψε άμεση παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν το απέκλεισε για μετά την πλήρη απογραφή της τρόικας, επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του euro2day.

Να σημειωθεί ότι το τεχνικό briefing των δημοσιογράφων, που δόθηκε από τον αξιωματούχο υπό τον όρο της ανωνυμίας, έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη δήλωση της Κομισιόν το μεσημέρι ότι «κανένας δεν σκέφτεται αλλαγή των MοU αυτήν τη στιγμή».

Το λεγόμενο «backround briefing» είναι συνήθης πρακτική από την Κομισιόν όταν θέλει να προϊδεάσει τους δημοσιογράφους τι εξελίσσεται πίσω από τις κλειστές πόρτες, τη στιγμή όπου επισήμως είναι «αναγκασμένη» να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Νωρίτερα και ο υφυπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Αντρέα Σνάιντερ δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για προϋποθέσεις και παράταση του προγράμματος κατά ένα ή δύο χρόνια»

Το πρωί το Euro2day μετέδωσε τα εξής:

Οι ομάδες εργασίας του Eurogroup έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα των εκλογών. Παρά τις δηλώσεις υποστήριξης, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πολλά πριν ξεκινήσει η απογραφή της τρόικας.

Όπως μας μετέφεραν αξιωματούχοι της Κομισιόν, η επόμενη (κανονική) δόση του δανείου δεν θα δοθεί εάν πρώτα δεν καταγραφεί πλήρως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ήδη οι Βρυξέλλες είναι ενήμερες για τον εκτροχιασμό του προγράμματος λιτότητας και γνωρίζουν καλά πως πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων στόχων. Διαφορετικά – λένε – κάθε τρεις μήνες η Ελλάδα θα αναζωπυρώνει το ασταθές κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, η απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κρίθηκε αναγκαία λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης για φέτος. Δεν είχε να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, η πολιτική αστάθεια έβαλε το σχέδιο ξανά στο συρτάρι και τώρα η χώρα μας θα κληθεί εκ νέου να πείσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις ώστε να λάβει την παράταση.

Εκεί όπου φαίνεται να υπάρχει διάθεση «καλής θέλησης» είναι στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε (παρατύπως) από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ του Μαΐου.

Το Euro2day ήρθε σε επαφή με στελέχη τόσο της Κομισιόν όσο και του Eurogroup, τα οποία επιβεβαίωσαν προηγούμενο ρεπορτάζ ότι το ελληνικό υπουργείο οικονομικών δεν έκανε κανένα διάβημα τις προηγούμενες εβδομάδες ώστε να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ!

«Οι ελλείψεις στα φάρμακα και η απόγνωση ασθενών που έκανε ως είδηση τον γύρο του κόσμου θα ήταν μια καλή ευκαιρία για το ΥΠΟΙΟ της χώρας σας να ζητήσει την εκταμίευση. Όμως, αυτό δεν έγινε ποτέ» ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.

Η ομολογία ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς δεν κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, τη στιγμή που ο ίδιος ομολογούσε ότι η χώρα είχε πρόβλημα ρευστού και απαιτούσε από τους εφόρους άμεσες εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών, εγείρει πολλά ερωτήματα.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τον τελευταίο μήνα η Ελλάδα ήταν απούσα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και βεβαίως ουδείς προάσπιζε ή εργαζόταν για το συμφέρον της.

Πάντως, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, με παρέμβαση του προέδρου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, υπάρχει όμως περίπτωση η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία να μπλοκάρουν την απόφαση αν δεν έχουν στα χέρια τους μια νέα επιστολή προθέσεως (letter of intent).

Η πιθανή εκταμίευση του 1 δισ. θεωρείται το καρότο. Μετά θα έρθει το... μαστίγιο, αφού το Eurogroup θα διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι τίποτα δεν πρόκειται να συζητηθεί εάν πρώτα δεν έχουν οι υπουργοί στα χέρια τους τις εκτιμήσεις της τρόικας.

Έχοντας τη συνολική εικόνα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πόσο χρόνο παράτασης χρειάζεται η ελληνική πλευρά στη δημοσιονομική προσαρμογή, πώς θα χρηματοδοτηθεί η παράταση αυτή (για δύο χρόνια χρειάζονται επιπλέον 16 δισ. ευρώ) και -το κυριότερο- εάν υπάρχει ομοφωνία στην αύξηση των κονδυλίων προς την Ελλάδα.

Με την αξιολόγηση της τρόικας, και μετά την υπογραφή ενός νέου letter of intent από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει το memorandum of understanding για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να ακούμε αντικρουόμενες απόψεις από τα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε., αφού υπάρχει σύγχυση ως προς το ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Με άλλα λόγια, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου