Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Στον «πάγο» οι ιδιωτικοποιήσεις


Δεν συμφωνούν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης. Απουσία μεταρρυθμιστικού στίγματος

Από τη SofokleousIn

Μετά την ικανοποίηση που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα και πριν ακόμη διαλυθεί η ευφορία για την άρση του πολιτικού - κυβερνητικού αδιεξόδου, στις αγορές αρχίζει ο προβληματισμός για τις δυνατότητες, τις προοπτικές και την αποτελεσματικότητα του νέου σχήματος.

Όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές και εγχώριοι τραπεζικοί παράγοντες, η περίφημη προγραμματική σύγκλιση εξαντλείται στον στόχο χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και σε κατευθυντήριους άξονες για επιμέρους θέματα μισθών και εργασιακών σχέσεων. Από την προγραμματική διακήρυξη απουσιάζει το μεταρρυθμιστικό στίγμα, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις.


Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνονται και από παράγοντες της Ε.Ε., οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο θυσιάστηκε στον βωμό της τριμερούς συνεργασίας, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Τα στελέχη της τρόικας που έρχονται τις προσεχείς μέρες στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των συμπεφωνημένων έχουν ήδη διαγράψει από την ατζέντα τους το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν σ' αυτό το μέτωπο.

Η διατήρηση επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας υπό δημόσιο έλεγχο ήταν «κόκκινη γραμμή» για τη ΔΗΜΑΡ στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πέραν των επιχειρήσεων. Στη λίστα των επιχειρήσεων για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, οι εταιρίες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.), οι αστικές συγκοινωνίες και οι δύο κρατικές τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ.).

Αντίθετα, συναίνεση μπορεί να υπάρξει για την πώληση του ΟΠΑΠ υπό όρους – και εφ' όσον το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει «ικανοποιητικό» τίμημα.

Από πλευράς Ε.Ε. εκφράζεται «κατανόηση» για αυτή την εξέλιξη, καθώς το προέχον ήταν να σχηματισθεί κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να διαπραγματευθεί τα μείζονα θέματα εφαρμογής του Μνημονίου.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, παράγοντες των Βρυξελλών λένε ότι, αν το κυβερνητικό σχήμα μακροημερεύσει, τέτοιοι στόχοι μπορεί να τεθούν την κατάλληλη στιγμή, όταν θα υπάρχει πρόσφορο κλίμα για την υλοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου