Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Οι Μερκοσόιμπλε ετοιμάζουν τα τανκς...


Από Το Ποντίκι 14.6.2012

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα… Κάποιοι, ωστόσο, από τους εταίρους - «φίλους» μας επιλέγουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα είναι ένα συντεταγμένο κράτος και, αντίθετα, μας αντιμετωπίζουν ως νεοαποικία.

Το μάλλον ανησυχητικό, αυτήν τη φορά, είναι ότι δεν περιορίζονται στις συνήθεις αυθαίρετες και απλουστευτικές συγκρίσεις, βρίσκοντας αναλογίες στην παρούσα κατάσταση της χώρας μας με την ταραχώδη περίοδο που προηγήθηκε της επταετίας, αλλά εξετάζουν πλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το παρατηρητήριο German Foreign Policy.com, πιθανά σχέδια ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης (!) στην Ελλάδα, την επομένη της εξόδου της χώρας από το ευρώ, με πρόσχημα την αποτροπή στρατιωτικού πραξικοπήματος.


Το German Foreign Policy.com αυτοπροσδιορίζεται ως ένας φορέας «που αποτελείται από μια ομάδα ανεξάρτητων δημοσιογράφων και κοινωνικών επιστημόνων που παρατηρούν, σε συνεχή βάση, τις προσπάθειες της Γερμανίας να ανακτήσει μεγάλη δύναμη στην οικονομική, στρατιωτική και πολιτική αρένα».


Στο επίμαχο άρθρο με τίτλο «Σε σχέση με τη Δημοκρατία», το think tank υποστηρίζει πως με φόντο τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ελλάδα «η γερμανική ελίτ εξετάζει διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της χρήσης βίας για τη διασφάλιση του ελέγχου στην Αθήνα, της εγκαθίδρυσης προτεκτοράτου ή της ανάπτυξης ‘‘δυνάμεων προστασίας’’ στη χώρα».

Η ανάλυση χωρίζεται σε επτά ενότητες.

● Οι τρεις πρώτες παρουσιάζουν την πολιτική κατάσταση της χώρας μετά τις εκλογές του Μαΐου, καθώς επίσης και τη μέχρι τώρα στάση που τηρεί η ηγεσία του Βερολίνου.

● Η τέταρτη ενότητα εστιάζει στις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του κοινού νομίσματος.

● Οι τρεις τελευταίες παραθέτουν τα σενάρια εγκαθίδρυσης προτεκτοράτου, αποτροπής ενός πραξικοπήματος και ανάπτυξης δυνάμεων προστασίας για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που φέρονται να απεργάζονται τμήματα της γερμανικής ελίτ.

Αρχικά, οι συντάκτες υπογραμμίζουν ότι η υπαγορευόμενη από τη Γερμανία λιτότητα που ωθεί την Ελλάδα στην απόλυτη ένδεια, συναντά την ολοένα και αυξανόμενη αντίσταση του λαού, η οποία, όπως σημειώνουν, «δεν θα μπορεί πλέον να καθυποταχθεί με δημοκρατικά μέσα».

Την ίδια ώρα, τονίζουν ότι οι απειλές του Βερολίνου περί εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα έπεσαν στο κενό.

Οι αναλυτές βασιζόμενοι στις δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα, δεν αποκλείουν τη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η θέληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στο ευρώ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία - ελπίδα του Βερολίνου και των Βρυξελλών για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα.

Στην τρίτη μάλιστα ενότητα της ανάλυσης με τίτλο: «Κανένα δικαίωμα στον σεβασμό», γίνεται εκτενής αναφορά στις πρόσφατες πιέσεις της ηγεσίας του Βερολίνου στην Αθήνα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, παράλληλα με τις εκλογές.

«Αυτή η τακτική στοχεύει στην αποδυνάμωση των πολέμιων της λιτότητας» τονίζουν οι συντάκτες και παραθέτουν δύο τρανταχτές περιπτώσεις άσκησης πίεσης στην Ελλάδα, με πρώτη αυτήν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, και με δεύτερη, όπως πολύ καλά θυμόμαστε και εμείς, το περιβόητο τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο οποίο η Γερμανίδα «Σιδηρά Κυρία» εξέφρασε τις «σκέψεις» της για την παράλληλη με τις εκλογές διεξαγωγή δημοψηφίσματος – όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος –, παρά τις διαψεύσεις και τα περί παρανόησης που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες από τη γερμανική καγκελαρία.

«Εντούτοις, τον Νοέμβριο του 2011 το Βερολίνο απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» σχολιάζουν οι συντάκτες.

«Η ανοικτή παρέμβαση του Βερολίνου συνάντησε την οργή της Αθήνας» υπογραμμίζουν και παραθέτουν τις σχετικές δηλώσεις τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Αλέξη Τσίπρα.


«Η δύση του ευρώ και οι σκέψεις για προτεκτοράτο»

Υιοθετώντας την άποψη του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, το think tank υποστηρίζει ότι η άκαμπτη στάση της Γερμανίας στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, εκτός από το ότι καταστρέφει την Ελλάδα, αναπόφευκτα οδηγεί σε κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το σενάριο του Κρούγκμαν, μόλις η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, αναμένεται μια μαζική ροή κεφαλαίων προς τη Γερμανία, τουλάχιστον από την Ιταλία και την Ισπανία, υπό τον φόβο της κατάρρευσης των δύο χωρών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εξηγούν, θα απαιτούσε τη λήψη δραστικών μέτρων – π.χ. την επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση κεφαλαίων ή την ενίσχυση - διάσωση των ισπανικών ή και των ιταλικών τραπεζών.

«Η Γερμανία πρέπει να επιλέξει»: ή θα αποδεχθεί την αλλαγή όρων αντιμετώπισης της κρίσης, επωμιζόμενη το μεγάλο κόστος ενίσχυσης της ισπανικής οικονομίας, ή το τέλος του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, θα είναι άμεσο.

Αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, ο Πολ Κρούγκμαν εκτιμά πως όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

«Παράγοντες της γερμανικής ελίτ που αρνούνται να επανεξετάσουν τη μέχρι τώρα στάση της Γερμανίας, όπως προτείνεται από τον Κρούγκμαν και πολλούς άλλους ειδικούς, συζητούν τώρα δημόσια σενάρια που εμπεριέχουν τη χρήση βίας» τονίζουν οι αναλυτές και παραπέμπουν σε συνέντευξη που έδωσε τον Μάιο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου Thomas Straubhaar, ο οποίος ζητούσε την εγκαθίδρυση προτεκτοράτου στην Ελλάδα «ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Η χώρα είναι ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed stated), φέρεται να δήλωσε, ανίκανο να προβεί σε επανεκκίνηση από μόνο του.

«Η Αθήνα χρειάζεται βοήθεια στην εγκαθίδρυση βιώσιμων κρατικών δομών. Γι’ αυτό πρέπει να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο» (!) πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να το κάνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της σε κάθε επίπεδο, ειδικά με διοικητικό προσωπικό και εφοριακούς».

Εντούτοις, η επανίδρυση της Ελλάδας θα απαιτούσε «να ξεπεραστεί η εθνική υπερηφάνεια, η αλαζονεία και η αντίσταση ομάδων συμφερόντων» κατέληξε.

Αυτές οι αναφορές, όπως πολύ ορθά επισημαίνει στην ανάλυσή του και το German Foreign Policy.com, αφορούν μια κυρίαρχη δημοκρατία, μία ισότιμη σύμμαχο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αλλά τελικά όλα αυτά φαίνεται ότι ισχύουν μόνο στα χαρτιά, καθώς, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω, η συμπεριφορά των εταίρων μας μάλλον προσιδιάζει σε αποικία.


Ο «κίνδυνος» πραξικοπήματος

«Στο μεταξύ γίνονται συζητήσεις ακόμα και για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος στην Αθήνα» συνεχίζει η ανάλυση και παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

«Η Ελλάδα απειλείται να βυθιστεί στο απόλυτο χάος προειδοποιεί ο παλαιός σύντροφος του Γιόζεφ Φίσερ (πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας) Ντανιέλ Κον Μπεντίτ» επισημαίνουν οι συντάκτες.

«Ο Κον Μπεντίτ εξηγεί πως είναι αναπόφευκτη μια εκτεταμένη ανάμειξη» συνεχίζουν.

«Όσο αφήνουμε τους Έλληνες να προσπαθούν να βρουν λύσεις από μόνοι τους, διακινδυνεύουμε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα» ανέφερε ο Κον Μπεντίτ.

Παράλληλα, το think tank υποστηρίζει πως και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί σχολιαστές βλέπουν ομοιότητες στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας με αυτήν που ίσχυε στη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

«Η χειρότερη περίπτωση θα ήταν για την Ελλάδα η επιστροφή σε μια δικτατορία. Η πιθανότητα του σεναρίου εκδήλωσης ενός δικτατορικού πραξικοπήματος αυξάνεται όσο παρατείνεται η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» προειδοποιεί ένας εγνωσμένου κύρους σχολιαστής.

«Όπως βαίνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει άλλη λύση για την επιβολή των μέτρων λιτότητας της Μέρκελ στους δρόμους της Αθήνας, εκτός από αυτήν της ένοπλης καταστολής» καταλήγει.



Δυνάμεις Προστασίας

Στην τελευταία ενότητα της έκθεσης - ανάλυσης γίνεται λόγος για το σενάριο που ήδη συζητείται δημόσια στη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη αποστολής δυνάμεων προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση που η χώρα αφήσει το κοινό νόμισμα.

Πρόσφατα, η καθημερινή εφημερίδα της Φρανκφούρτης «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπως μας πληροφορεί το παρατηρητήριο, έθεσε το ζήτημα αποστολής στρατευμάτων στην Ελλάδα.

«Εάν η χώρα πτωχεύσει, τότε θα ήταν ακόμα λιγότερο σε θέση - ως ένα αποτυχημένο κράτος (failing state ) - να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα από τους μετανάστες» γράφει η εφημερίδα.

Παράλληλα, οι αναλυτές εστιάζουν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να παρατείνει την αποστολή των στρατευμάτων της Ε.Ε. [FRONTEX] στα Ελληνοτουρκικά Σύνορα. «Εάν η Αθήνα δεν θα μπορεί να πληρώνει τους αξιωματούχους ή θα πρέπει να τους πληρώνει σε “δραχμές”, εγκυμονεί ο κίνδυνος η κατάσταση να γίνει “χαοτική”».

«Σε αυτήν την περίπτωση η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα αποτελούνταν πια από δάνεια, αλλά θα μετατρεπόταν σε ένα είδος επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας» συμπεραίνει ο αρθρογράφος M. Martens της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στο κεντρικό σχόλιό του επί του θέματος στην πρώτη σελίδα.

«Ας ευχηθούμε πως δεν θα πρέπει να σκεφτούμε την εγκατάσταση Διεθνούς Στρατιωτικής Δύναμης Προστασίας, όπως συμβαίνει λίγο βορειότερα της Ελλάδας...».

Στο τέλος της ανάλυσης παρατίθενται οι πηγές των γραφόμενων (δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις κ.λπ.), ενώ οι συντάκτες παραπέμπουν και σε άλλες αναλύσεις τους σχετικά με την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική για την περίπτωση της Ελλάδας.

Σε λιγότερο από 15 μέρες θα μιλήσει η κάλπη. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχθούν οι «εταίροι» μας και δανειστές μας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

* Πλήρη μετάφραση από τα γερμανικά τού εν λόγω άρθρου, καθώς και σχόλια για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, μπορεί να βρει κανείς στο μπλογκ «Οίστρος»: http://istrilatis.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου