Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Moody's: Υποβάθμιση σοκ για Ισπανία και Κύπρο


Από το Euro2day

Διπλό χτύπημα κατά Ισπανίας και Κύπρου από τη Moody's. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την αξιολόγηση της ιβηρικής χώρας (Baa3) και κατά δυο το rating της Κύπρου (Ba3). Αναλυτικότερα υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε Baa3 από Α3 πριν, ενώ τοποθέτησε τις αξιολογήσεις υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση. Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Επιπροσθέτως ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε (P)Prime-3 από (P)Prime-2


Όπως σημειώνει ο οίκος, ο πρώτος λόγος που εξηγεί την υποβάθμιση κατά τρεις μονάδες της Ισπανίας είναι η απόφαση της χώρας να ζητήσει βοήθεια 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.


Το επίσημο αίτημα θα παρουσιαστεί σύντομα, αλλά οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών σημείωσαν πως είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την αίτηση. Το ποσό των 100 δισ. είναι διπλάσιο της προηγούμενης εκτίμησης της Moody's και σε αντιστοιχία με το χειρότερο σενάριο που εκτιμήθηκε.

Αν και οι λεπτομέρειες μένει να ανακοινωθούν, σημειώνει, είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για την υποστήριξη των τραπεζών εναπόκειται στην ισπανική κυβέρνηση. Τα κονδύλια θα δοθούν στην τελευταία, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτός ο δανεισμός, σημειώνει η Moody's, θα χειροτερεύσει την δανειακή θέση του κράτους. Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται ως το 90% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας. Η σταθεροποίηση του θα είναι κλειδί για τις ισπανικές αρχές και θα απαιτήσει χρόνια δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Ως συνέπεια η θέση της χώρας δεν είναι ανάλογη με βαθμολόγηση επιπέδου «Α», ούτε καν στην κορυφή του «Baa», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος λόγος της σημερινής υποβάθμισης, είναι η πολύ μικρή πρόσβαση στις αγορές, ως απόδειξη της εξάρτησης από τον EFSF και τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Moody's εκτιμά ότι είναι μια μη διατηρήσιμη κατάσταση. Η απουσία θετικών εξελίξεων, όπως η ανάπτυξη και η γρήγορη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, που δεν δείχνουν πιθανές υπό τις παρούσες συνθήκες, δημιουργούν περιορισμούς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχρηματοδοτήσει χρέος που ωριμάζει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο οίκος εκτιμά ότι το ρίσκο το κόστος να δανεισμού να φτάσει σε μη υποφερτά επίπεδα αυξάνει, και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να οδηγηθεί προς την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης από EFSF/ESM διευρύνεται.

Ο οίκος πάντως σημειώνει ότι η απόφαση του να αφήσει την χώρα σε «επενδυτική κατηγορία» (investment grade) αντανακλά την δύναμη της ισπανικής οικονομίας και την πρόθεση της κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Επιπροσθέτως, πάντως, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Spain's Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB) σε Baa3 από Α3 πριν, θέτοντας τις αξιολογήσεις σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης.

Το χρέος της FROB έχει την πλήρη εγγύηση του ισπανικού δημοσίου.



Σε Ba3 υποβαθμίζεται η Κύπρος

Η βασική αιτία της υποβάθμισης της Κύπρου κατά δυο βαθμίδες (Βα3) είναι η σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της χώρας ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει η Moody's.

Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας η κρατική ενίσχυση προς τις κυπριακές τράπεζες να αυξηθεί, εξαιτίας της έκθεσης στην Ελλάδα. Η προηγούμενη βαθμολογία της Κύπρου (Ba1) ενσωμάτωνε την εκτίμηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών η οποία ισοδυναμεί με περίπου 5%-10% του ΑΕΠ. Ο οίκος τώρα εκτιμά ότι αυτό το ποσό θα είναι υψηλότερο.

Για την Cyprus Popular Bank αναμένει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνει το Δημόσιο χρέος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Η Moody's σημειώνει ότι οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν μπει υπό αναθεώρηση με πιθανή την υποβάθμιση τους. Και προσθέτει ότι η ισχυρή διασύνδεση της κυβέρνησης με τις τράπεζες σημαίνει αυξημένα κόστη ανακεφαλαιοποίησης για το Δημόσιο.



«Σκουπίδια» η Ισπανία από τον Egan-Jones

Από την άλλη πλευρά, σε «Junk» υποβάθμισε την οικονομία της Ισπανίας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Egan-Jones.

Συγκεκριμένα ο Egan-Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας σε CCC+ από Β προηγουμένως, με αρνητικό «outlook», εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού για τη χώρα και την προσφυγή του τραπεζικού κλάδου στο ταμείο διασώσεων της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο οίκος αξιολόγησης δίνει 18% πιθανότητα χρεοκοπίας στην Ισπανία καθώς το κόστος δανεισμού για το 10ετές ομόλογο ανέρχεται στο 6,75%, η ανεργία στη χώρα ανήλθε στο 24,4%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 9,6% και το ΑΕΠ εκτιμάται να μειωθεί κατά 1,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου