Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Φλερτάρει με την πρωτιά


Από Το Ποντίκι 7.6.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Όλες οι έρευνες προσέγ­γισης των διαθέσεων της κοινής γνώμης, αλλά και η περιρρέουσα ατμό­σφαιρα στην κοινωνία, αυξάνουν τις πιθανότητες της εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γκάλοπ που δημοσιεύθηκαν μέ­χρι  και την περασμένη εβδομάδα – τώρα ισχύει η γνωστή απαγόρευση δημοσίευσής τους μέχρι τις εκλογές – έδειχναν ότι η κοινωνική και πολι­τική δυναμική είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί εκτιμούν ότι και οι έρευνες που θα διενεργηθούν τις επόμενες μέ­ρες για λογαριασμό των κομμάτων κα­τά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί παρά να αποτυπώσουν την ίδια τάση, αφού η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ανακόπηκε την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά αυξήθηκε εντυπωσιακά.

Ενδεικτική γι' αυτό είναι η ανάλυση των δέκα τελευταίων δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων, την οποία θα βρεί­τε στις σελίδες 54-55 του «Π».


Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μάχη για την πρώτη θέση θα κρι­θεί ψήφο με ψήφο, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι αναποφάσιστοι, που πάντα είναι γύρω στο 10%, θα αποφασίσουν κυριολεκτικά την τε­λευταία στιγμή, ακόμη και πάνω από την κάλπη.

Τεράστιο ενδιαφέρον, στην ανάλυ­ση των δημοσκοπήσεων, έχει το στοι­χείο ότι οι αναποφάσιστοι φαίνεται να προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότε­ρο απ’ όσο τη Ν.Δ., ενώ εκτιμάται ότι η προσέλευση στην κάλπη, στις 17 Ιουνίου, περισσότερων ψηφοφόρων - συγκριτικά με τις εκλογές της 6ης Μαΐου – θα λειτουργήσει επίσης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα άλλα κόμματα, πλην ΣΥ­ΡΙΖΑ και Ν.Δ., έδειχναν να δέχονται πιέσεις, αλλά μόνο η ΔΗΜΑΡ φαινό­ταν να αντέχει. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Ν.Δ., κάτι που, αν επιβεβαι­ωθεί και στην κάλπη, ίσως σημάνει ένα νέο ιστορικό χαμηλό για το κόμ­μα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέ­ου, με συνέπειες πραγματικά... ιστο­ρικές.

Αντίθετα πάντως με τη ΔΗΜΑΡ, που δείχνει σημάδια αντοχής, δεν ισχύει το ίδιο για τους Ανεξάρτητους Έλλη­νες, τον ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή, που συμπιέζονται από την πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτημα αποτελεί το ΚΚΕ, το οποίο έδειξε να σταθεροποιείται αρκετά χα­μηλότερα από το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντισταθεί αν τις επόμενες μέρες το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει δυναμική καθαρής πρωτιάς σε υψηλό ποσοστό.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων, σε συνδυασμό με το ότι τα Λοιπά Κόμμα­τα συμπιέζονται κατά πολύ συγκριτικά με το 19% που είχαν λάβει στις 6 Μα­ΐου, συρρικνούμενα αρκετά κάτω από το 10%, προϊδεάζουν για δύναμη πέ­ριξ ή και άνω του 30% για το πρώτο κόμμα.

Αν μάλιστα η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ενταθεί τις επόμενες τε­λευταίες προεκλογικές μέρες, με απο­τέλεσμα την περαιτέρω συμπίεση των μικρότερων σε δύναμη κομμάτων, τό­τε είναι άγνωστο πού θα φτάσει η δυ­ναμική του πρώτου – ή, ίσως, και των δύο πρώτων.

Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι ότι το κλίμα εκφοβισμού της κοινωνίας, το οποίο καλλιεργήθηκε συστηματικά από τη Ν.Δ. και τα ΜΜΕ (για τους μιντιακούς εκβιασμούς θα βρείτε αναλυτι­κό ρεπορτάζ στις σελίδες 16-17), μάλ­λον είχε, μέχρι και τις αμέσως προη­γούμενες ημέρες, το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε αυτή η στρατηγική.


Eξοργίζουν

Άλλωστε οι απειλές που αφειδώς διατυπώνουν σε όλους τους τόνους ξένοι και εγχώριοι παράγοντες όλο το τελευταίο διάστημα περισσότερο εξόργιζαν και εξοργίζουν παρά φοβί­ζουν τον κόσμο.

Επιπλέον, σε σειρά ερευνών, πρώτη εκ των οποίων αυτή της Pulse RC για το «Π», η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου, καταδεικνύουν ότι εντε­λώς αποτυχημένος είναι και ο διλημματικός εκβιασμός «ευρώ ή δραχμή», ο οποίος, όπως δείχνει και η έρευνα της MRB που δημοσιεύτηκε στη «Real News» στις 27.5.2012, συσπειρώνει μόνο τη Ν.Δ., αλλά αποσυσπειρώνει τη συνολική πολιτική και, ενδεχομέ­νως, εκλογική δυναμική του «μνημονιακού» χώρου.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι διαθέ­σιμες ενδείξεις – ακόμη και κάποιες υπό εξέλιξη... κωλοτούμπες βασικών «μνημονιακών» ΜΜΕ – παραπέμπουν σε σκληρή μάχη μεταξύ των δύο προ­πορευόμενων κομμάτων, της οποίας η κατάληξη θα κριθεί περισσότερο από το αν η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ θα συνε­χίσει να αυξάνεται παρά από την ικα­νότητα της Ν.Δ. να τη συγκρατήσει.

Με απλά λόγια, στην Κουμουνδού­ρου θα πρέπει να είναι, σε αυτή τη φά­ση, ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι κυρίως από το ότι η εκλογική μοίρα τους βρίσκεται, πάνω απ' όλα, στα χέρια τους...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου