Από το Euro2day
Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Η νευρικότητα που προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έχει ωθήσει τα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. να μελετούν τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day, υπάρχουν υποθέσεις εργασίας με βάση ένα καλό και ένα κακό σενάριο, αλλά και επιπλέον σχεδιασμοί σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μελέτες που θα σας αναφέρουμε καταρτίζονται από υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ε.Ε., τεχνοκράτες και πολιτικούς, που θεωρούνται «ψυχραιμότεροι». Είναι η ίδια ομάδα που εργάζεται σιωπηρά για την πιθανή ένταξη της Ιταλίας και της Κύπρου στους μηχανισμούς στήριξης της Ε.Ε. Τα σενάρια έχουν ως εξής:
1. Το καλό σενάριο θέλει επιστροφή της τρόικας αμέσως μετά τον σχηματισμό της (όποιας) κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν μεγαλύτερη πιθανότητα τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα. Με άλλα λόγια, δεν θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να βρει υποστήριξη από άλλα κόμματα.
Σε αυτή την περίπτωση οι εταίροι θα είναι διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν το 1 δισ. ευρώ που μας χρωστούν από τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει αμέσως νέο letter of intent, δηλαδή δέσμευση ότι θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σε δεύτερο στάδιο, θα ξεκινήσουν οι διεργασίες της τρόικας για τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2012 και το 2013. Εάν όλα πάνε καλά, η τρόικα θα συστήσει στο συμβούλιο του Eurogroup την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά δύο χρόνια λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης, που θα αγγίξει φέτος έως και το 6%.
2. Εαν το Eurogroup και κυρίως οι σκληροπυρηνικές χώρες πειστούν για την ανάγκη της επιμήκυνσης (η οποία θα γίνει και για άλλα κράτη στο πλαίσιο αναπροσαρμογής του European Semester και της αξιολόγησης των προϋπολογισμών από την Ε.Ε.), θα ξεκινήσει αναπόφευκτα η συζήτηση για νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Όπως μας πληροφόρησε Ευρωπαίος αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα, υπάρχουν τρεις εκδοχές:
● Να παραχωρηθεί τρίτο δάνειο ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί η περίοδος της επιμήκυνσης.
● Να αυξηθεί το ποσό του δεύτερου δανείου των 130 δισ. ευρώ, που ήδη έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, μέσω συμπληρωματικού ποσού από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), χωρίς να περάσει από νέα έγκριση.
● Να υπάρξει αντίδραση από τις σκληροπυρηνικές χώρες ως προς τη χορήγηση νέου δανείου και να ζητηθεί από την Ελλάδα να βρει δικούς της πόρους για να χρηματοδοτήσει τη δημοσιονομική παράταση που θα λάβει.
3. Στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ε.Ε. θα επιδιώξει να υπάρξει περίοδος διαβουλεύσεων και στασιμότητας ώστε να διευκρινιστούν οι προθέσεις του νέου πρωθυπουργού. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν ώστε να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις και τις δόσεις των δανείων μέχρι να αποσαφηνιστεί, να υπογραφεί και να περάσει από την ελληνική Βουλή το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με άλλα λόγια ένα letter of intent δεν είναι αρκετό. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες. Οι σκληροπυρηνικοί εταίροι, όμως, δεν φαίνεται να κόπτονται ιδιαίτερα για τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος, καθώς οι επόμενες λήξεις ομολόγων που τους αφορούν είναι τον Αύγουστο.
4. Αν επικρατήσει το κακό σενάριο, όπου η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες δεν βρουν γέφυρες επικοινωνίας, θα παραταθεί η αστάθεια σε όλη την ευρωζώνη.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι έχουν έτοιμη τη λύση προσωρινής εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, με αντάλλαγμα ένα δάνειο (bridge loan), το οποίο υποτίθεται θα βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στη μετά το ευρώ εποχή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των Γερμανών αξιωματούχων προς δημοσιογράφους ότι η Ε.Ε. είναι πλέον προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, κοινοτικός παράγοντας ανέφερε στο Euro2day ότι «το κακό σενάριο δεν έχει καμία νομική βάση, προς το παρόν τουλάχιστον» και ότι για να υπάρξει το νομικό πλαίσιο «θα χρειαστεί χρόνος και διαβουλεύσεις με όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Δύσκολα δηλαδή θα υπάρξει ομοφωνία για εξοστρακισμό της Ελλάδας από το ευρώ. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να ζητήσει μόνη της την προσωρινή έξοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου