Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ελληνικές εκλογές: η επόμενη μέρα


Από το Euro2day

Όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές στις 17 Ιουνίου, οι όροι του προγράμματος διάσωσης θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης, εκτιμά το Stratfor, τονίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που εκτείνονται πολύ πέρα από την αποπληρωμή των ομολόγων.

Η Ελλάδα χρωστάει πολύ μεγάλα ποσά σε ιδιώτες προμηθευτές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, την ώρα που η χώρα εισάγει περίπου το 40% των τροφίμων, όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και σχεδόν το σύνολο των φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, οι φαρμακοποιοί είχαν αναστείλει τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας των εκατοντάδων εκατομμυρίων που τους οφείλει.


Την ίδια ώρα, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις περιμένουν εβδομάδες για την λήψη των φαρμάκων τους, ενώ τα νοσοκομεία αναφέρουν ελλείψεις σε βασικές προμήθειες όπως ιατρικά γάντια και σύριγγες και αρνούνται να προσφέρουν περίθαλψη σε όσους ασθενείς έχουν κρατική ασφάλιση.

Στο μέτωπο της ενέργειας, η ΔΕΗ ζήτησε έκτακτο δάνειο στις 8 Ιουνίου για την αποτροπή blackout. Η κρατική ΔΕΠΑ ανησυχεί για την δυνατότητα της να πληρώσει προμηθευτές όπως η ρωσική Gazprom και η ιταλική ENI.

Η δριμύτατη οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας και των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με καθημερινές αναφορές για επιθέσεις σε μετανάστες.


Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ευρώπη

Και ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα πλησιάζει στο απροχώρητο, έχει αυξηθεί η πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, προσπαθεί να συσπειρώσει ένα συνασπισμό κρατών υπέρ της λήψης μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα η ευρωζώνη ήρθε σε συμφωνία με την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Η συνολική βοήθεια θα φτάσει τα € 100 δισ.

Σύμφωνα με το Stratfor η Ευρώπη δεν θέλει η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα να οδηγήσει σε μια χαοτική χρεοκοπία, η οποία θα προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες φαίνονται πιο πρόθυμες να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα από ότι μετά τις εκλογές του Μαϊου.

Το Stratfor υποστηρίζει ότι όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μετριάσει την αντιπαράθεση του με την Ευρώπη και θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ε.Ε. Παρομοίως, αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς θα πράξει ότι έχει υποσχεθεί προεκλογικά, δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.


Η απειρία της κυβέρνησης και η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης

Όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί θα περιλαμβάνει κόμματα με μικρή εμπειρία στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που κατά το Stratfοr μπορεί να κοστίσει ακριβά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Επιπλέον, εκτός από την έλλειψη μιας ισχυρής και έμπειρης κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμα μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα μυριάδες προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Η απουσία αποτελεσματικών διοικητικών θεσμών ήταν άλλωστε και μια από τις βασικές αιτίες για την σημερινή ελληνική κρίση, σημειώνει το Stratfor, υπογραμμίζοντας ότι τώρα η χώρα δεν έχει το χρόνο, τους πόρους και την πολιτική ενότητα για να τους δημιουργήσει.


Αναγκαία η εξωτερική χρηματοδότηση

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά χωρίς την λήψη κεφαλαίων από το εξωτερικό, υπογραμμίζει το Stratfor.

Η χώρα εισάγει πάνω από το 80% των αγαθών και η εγχώρια παραγωγή της είναι πενιχρή. Η οικονομία της βασίζεται στις υπηρεσίες και οι βασικοί της πυλώνες είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Δεν διαθέτει φυσικούς πόρους και η βιομηχανία και η μεταποίηση δεν είναι ανεπτυγμένες.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη υποδομή για να φτιάξει μια ισχυρή οικονομία.

Αν θέλει να την δημιουργήσει θα χρειαστεί χρόνο και κεφάλαιο – την ώρα που δεν έχει τίποτα από τα δύο – καθώς και καλύτερες σχέσεις με την ευρωζώνη, τον βασικό πιστωτή και εμπορικό της εταίρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου