Εικονική πραγματικότητα τα Μνημόνια
Από τη SofokleousIn
Έκθεση κόλαφο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη δυναμική της ύφεσης και τις προοπτικές δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, αποτιμώντας τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 6,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι των στόχων του Μνημονίου για ύφεση 4,7%. Βάσει των στοιχείων η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει την οικονομία σε σπιράλ θανάτου και πλέον χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την αναστροφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Η απογοητευτική κατάσταση καταγράφεται σε όλους τους δείκτες, πλην των εξαγωγών, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις παρατηρούνται στις επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 33%.
Τεχνοκράτες των Βρυξελλών βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ καθώς τα μεγέθη αυτά είναι μη διαχειρίσιμα, ενώ οι επιπτώσεις τους δεν έχουν προβλεφθεί ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία.
Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της νέας κυβέρνησης στην προσπάθεια αλλαγής του Μνημονίου. Από τα δεδομένα προκύπτει περίτρανα η αποτυχία των Μνημονίων και των πολιτικών εφαρμογής τους.
Γνωρίζοντας καλά τη δυναμική της κατάστασης η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε από τη Λετονία να ανοίξει τη συζήτηση για Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανάταξης της οικονομίας, υιοθετώντας λογική που έχει χρησιμοποιηθεί από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα.
Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ύφεση στο -5%, ενώ ο ΟΟΣΑ είναι πιο απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα φτάσει στο -5,3%. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι και το επόμενο τρίμηνο, τότε θα απαιτηθεί αναθεώρηση ολόκληρου του προγράμματος, καθώς ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος θα καταστεί δυνατόν να κινηθούν βάσει των προβλέψεων.
Η πτώση του ΑΕΠ, στο πρώτο τρίμηνο, εξηγεί την αύξηση της ανεργίας που καταγράφεται στους πρώτους μήνες του έτους, με τα ποσοστά να φτάνουν σε 21,3% τον Ιανουάριο, στο 21,4% το Φεβρουάριο και σε 21,9% το Μάρτιο, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφτασε σε 1.075.081 άτομα.
Στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, η ύφεση ήταν 8%, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,5%.
Η αποτυχία προσδιορισμού της έκτασης της ύφεσης αποτελεί τη βασική αποτυχία των συντακτών του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, καθώς οι πραγματικές διαστάσεις της ύφεσης ξεπερνούν αισθητά τις αρχικές εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας.
Εάν επαληθευόταν το πρώτο μνημόνιο, από το 2012, η οικονομία θα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, πλην όμως όχι μόνο παραμένει σε ύφεση, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν και εκείνα που πρόκειται να ληφθούν επιπλέον, βουλιάζουν σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου