Βιομηχανίες, βασιλιάδες, πρίγκιπες, δούκες στην Ευρώπη και μοναστήρια, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις στην Ελλάδα καρπώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια
Τα στοιχεία για την Ευρώπη δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την International Herald Tribune, ενώ μερικά ενδεικτικά για την Ελλάδα αναφέρθηκαν σε άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή. Τα στοιχεία αυτά για την Ελλάδα είναι δημόσια και βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων) www.e-enisxyseis.gr κατ' εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 258/2008 για τη διαφάνεια στη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όρεξη να έχεις να ψάχνεις με τις ώρες και να αναζητάς στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τους «μικροπαραγωγούς» που εμφανίζονται. Από την άλλη υπάρχουν εκατομμύρια μικροπαραγωγοί και καλλιεργητές που ενισχύονται με απειροελάχιστα ποσά επιδοτήσεων. Αλλά ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
1. Η Arids Roma είναι μια κατασκευαστική επιχείρηση από την Καταλωνία, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή αυτοκινητόδρομων. Διαθέτει εργοστάσια που παράγουν σε τεράστιες ποσότητες αμμοχάλικο στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας.
Είναι, επίσης, μια εταιρεία που έλαβε φέτος το ποσό των 1,59 εκατ. ευρώ από το ταμείο των αγροτικών επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Arids Roma έλαβε την παχυλή επιδότηση διότι κρίθηκε ότι συνέβαλε στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Την επιδότηση αιτήθηκε αρχικά η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας και στη συνέχεια την άφησε στα χέρια της εν λόγω κατασκευαστικής.
2. Στη Γαλλία η εταιρεία που έλαβε την μεγαλύτερη επιδότηση ήταν η Groupe Doux, η οποία επεξεργάζεται κοτόπουλα. Το ποσό της επιδότησης έφτασε τα 63 εκατ. ευρώ. Μετά την Groupe Doux ακολουθούν περισσότερες από δέκα εταιρείες παραγωγής ζάχαρης, το συνολικό ποσό επιδότησης των οποίων ανέρχεται σε 103 εκατ. ευρώ.
3. Με τον ίδιο τρόπο με τις παραπάνω εταιρείες παραγωγής ζάχαρης, επωφελήθηκε η γερμανική βιομηχανία παραγωγής καραμέλας Haribo, η οποία έλαβε επιδότηση 332.000 ευρώ για τις ποσότητες ζάχαρης που χρησιμοποιεί για να παρασκευάσει τις ζαχαρένιες «αρκούδες» της.
4. Πολλά χρήματα μοιράζονταν από τις κυβερνήσεις και προς τους εξαγωγείς, έτσι η εταιρεία Ligabue από τη Βενετία της Ιταλίας, η οποία προμηθεύει με τρόφιμα αεροπορικές εταιρείες και υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια, για παράδειγμα, έλαβε 148.000 ευρώ το 2008 ως επιστροφή για τα ζαχαρωτά που εξήγαγε εκτός Ευρώπης, κυριολεκτικά μέσα στα στομάχια των επιβατών.
5. Από την άλλη στον Νομό Μεσσηνίας, για παράδειγμα, χιλιάδες μικροπαραγωγοί εμφανίζονται στον σχετικό πίνακα αναζήτησης σαν αποδέκτες ενισχύσεων κάτω των 400 ευρώ.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι μεγάλα ποσά εξακολουθούν να χορηγούνται σ' όσους ασχολούνται με τη γη. Και σ' αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν αντιφάσεις. Αν ένα κομμάτι γης έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση από τον ιδιοκτήτη του και πληροί τα κριτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος, δικαιούται επιχορήγησης ακόμα και αν δεν αξιοποιείται για αγροτική παραγωγή. Συνεπώς όσο περισσότερα στρέμματα κατέχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα λάβει.
Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, λόγου χάρη, έλαβε επιχορήγηση ύψους 473.000 στερλινών για το αγρόκτημα του Σάντριχαμ, το οποίο αποτελεί ιδιωτικό εξοχικό των μοναρχών της χώρας από το 1862. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, επίσης, έλαβε επιδότηση ύψους 507.972 ευρώ για τα αγροκτήματα σιταριού που του ανήκουν στη Γαλλία και πάει λέγοντας.
Στην Ελλάδα τώρα ιερές μονές, συνεταιρισμοί διαχείρισης αγροτικών γαιών (κυρίως οικοδομικοί) και σπανίως συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων, αλλά και κάποιες γνωστές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων, ποτών και ζωοτροφών λαμβάνουν τις υψηλότερες επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία, που σε μια μάλιστα περίπτωση ξεπερνούν ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, η οποία έλαβε ενισχύσεις 1.242.340 ευρώ.
Σε αντίθεση, βεβαίως, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου βιομηχανίες - κολοσσοί έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπό μορφή των γεωργικών ενισχύσεων, στην Ελλάδα ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει σχετικά λίγες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν λάβει ενισχύσεις άνω των 100.000 ευρώ, πολλαπλάσιες, βεβαίως, της μέσης ενίσχυσης που λαμβάνουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα και είναι της τάξεως των 4.309 ευρώ. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα για να πάρουμε μια ιδέα:
● Στην πρώτη θέση του καταλόγου επιδοτούμενων εταιρειών, βρίσκεται η Κτήμα Πόρτο Καρράς Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, στη Χαλκιδική, η οποία έλαβε ως ενισχύσεις το ποσό των 730.161,46 ευρώ.
● Ακολουθεί η ΚΡΕΚΑ Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Κρεάτων στην Καβάλα η οποία έλαβε το ποσό των 343.535,01 ευρώ.
● Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Μ. Κωνσταντινίδου Καπνική Α.Ε. στους Τοξότες Ξάνθης, η οποία έλαβε το ποσό των 238.209,71 ευρώ.
● Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ζωοτεχνική Α.Ε. με έδρα την Καβάλα, η οποία έλαβε ενισχύσεις 168.675,24 ευρώ.
● Στην πέμπτη θέση η Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. με επιδοτήσεις 152.852 ευρώ.
● Στην έκτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Ευστάθιος Τσοκτουρίδης - Παναγιώτης Βασιλειάδης και Σία Ο.Ε. (με έδρα τα Κύρια Δράμας) με το ποσό των 138.979,58 ευρώ.
● Στην έβδομη θέση η εταιρεία Ντούμα Καινοτομική Παραγωγή και Εμπορία Βιολογικών Προϊόντων - Αγροτουριστική Α.Ε. (στο Ελευθεροχώρι Λάρισας) με το ποσό των 126.22,26 ευρώ.
● Τον κατάλογο των βιομηχανιών που έχουν λάβει αγροτικές ενισχύσεις άνω των 100.000 ευρώ συμπληρώνει η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα, η Vivartia, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εμφανίζεται να έχει λάβει ως ενισχύσεις το ποσό των 110.511,03 ευρώ.
Πολύ μακρύτερος είναι ο κατάλογος των επιχειρήσεων και μάλιστα γνωστών που έχουν λάβει αγροτικές επιδοτήσεις οι οποίες κυμαίνονται από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Από τα 71 δισ. ευρώ που χορήγησε πέρυσι η Ε.Ε. από το μεγαλύτερο ταμείο αγροτικής βοήθειας στον πλανήτη ένα τεράστιο ποσό λοιπόν κατέληξε σε διάφορους επιχειρηματίες, εκτός των ανθρώπων που οργώνουν τη γη - από τους παροχείς τροφίμων για κρουαζιερόπλοια έως και γαλαζοαίματους γαιοκτήμονες.
Οι αξιωματούχοι βέβαια της Ε.Ε. και κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα χρήματα από τις συγκεκριμένες επιδοτήσεις καταλήγουν και πάλι στην τσέπη του αγρότη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι μεγάλες αυτές εταιρείες θα αγόραζαν σε χαμηλότερες τιμές από αλλού. Οι επιστροφές χρημάτων στους εξαγωγείς, ωστόσο, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς προκαλούν διολίσθηση των παγκόσμιων τιμών και ζημιές στους φτωχούς αγρότες και εντός και εκτός της Ε.Ε.
Έστω και αργά τουλάχιστον φέτος τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά να αποκαλύψουν πώς διανέμονται τα χρήματα από τις αγροτικές επιδοτήσεις. Μόνο η Γερμανία, βέβαια, συμμορφώθηκε πλήρως. Έτσι γίνεται για πρώτη φορά σαφές ποιοι είναι οι αποδέκτες των επιδοτήσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί πέρα από τους υποτιθέμενους στόχους της αύξησης της παραγωγής τροφίμων και της υποστήριξης προς τους αγρότες. Δείχνουν, ακόμα, ότι η Ε.Ε. δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων απ' ό,τι στη στήριξη των τιμών και στην παροχή κινήτρων παραγωγής.
Μπροστά λοιπόν και στη σχεδιαζόμενη από την Ε.Ε. δραστική περικοπή των αγροτικών ενισχύσεων από το 2013 ή και από την ενδιάμεση πιθανή αναθεώρηση το 2011 υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτό την ανακατανομής των ποσών. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, με την αγαστή συνεργασία των «συνδικαλιστών» και των «συνδικαλιστικών φορέων» των αγροτών, αυτή βρέθηκε. Μόνο που βρέθηκε σε λάθος χρονική στιγμή. Την περίοδο της δημοσιοποίησης των καταλόγων με τους επιδοτούμενους.
Τι θα πούνε τώρα στους μικροαγρότες, όταν επιχειρήσεις κολοσσοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα εκατομμύρια ενώ σ' αυτούς θα περικοπούν ακόμη και τα ψίχουλα;
Εμείς από την άλλη πιστεύουμε ότι υπάρχει λύση:
● άμεση περικοπή των επιδοτήσεων σε όλους τους παραπάνω μεγαλοκαρχαρίες που χρόνια τώρα λυμαίνονται τις αγροτικές ενισχύσεις,
● καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγησή τους (π.χ. περικοπή σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ),
● κατάργηση των επιδοτήσεων των επιχειρήσεων - μοναστηριών - συνεταιρισμών διαχείρισης αγροτικών γαιών (οικοδομικών),
● επιβολή πλαφόν 30.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανακατανομή τους σε όφελος των μικρομεσαίων και εισοδηματικά αδύναμων παραγωγών, έστω κι αν αυτοί αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται (αγροτοεργάτες - εργατοαγρότες - αυτοαπασχολούμενοι) για να τα φέρουν βόλτα.
Μόνο έτσι θα μπορέσουν να παραμείνουν οι αγρότες στα χωριά, μόνο έτσι θα συνεχίσουν να έχουν κίνητρο για να καλλιεργούν τη γη τους, μόνο έτσι θα έχουν κίνητρο να παράγουν φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για όλους τους εργαζόμενους. Όμως μια τέτοια λύση απαιτεί μια άλλη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών, πέρα και έξω από τις πουλημένες και κομματικοποιημένες ηγεσίες της υπάρχουσας συνδικαλιστικής δομής. Με ζωντανούς πρωτοβάθμιους αγροτικούς συλλόγους, που θα τα διεκδικούν όλα και όχι μόνο τα ψίχουλα που τους περισσεύουν.
Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου