Από το Έθνος
Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα οικονομίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τομάσο Παντόα Σκιόπα μίλησε στο «Eθνος της Κυριακής» με την πείρα ενός ανθρώπου (άλλοτε υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΔΝΤ και της ΕΚΤ) ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Για τον Σκιόπα, η «μάχη» πρόκειται να κριθεί στην υλοποίηση του μνημονίου, ενώ ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη λήψη αναπτυξιακών μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.
* Πώς και δεχτήκατε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να εργαστείτε για την Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία;
Επειδή ένιωσα πως η καλύτερη δυνατή επίλυση των ελληνικών προβλημάτων είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε. Επίσης, νιώθω πως αυτό το πρόγραμμα το οποίο υιοθετήθηκε, εάν υλοποιηθεί με συνέπεια, θα δώσει μια πραγματική ευκαιρία εξόδου από την κρίση.
* Πόσο στενή είναι η συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση; Ποιοι είναι οι πιο στενοί συνεργάτες σας από ελληνικής πλευράς;
Είμαι ένας σύμβουλος, δεν είμαι μέλος του κυβερνητικού οργανογράμματος, δεν κάνω ο ίδιος αναλύσεις. Είμαι σύμβουλος δύο ανθρώπων: του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Η συνεργασία μας είναι στενή. Ερχόμαστε συχνά σε επικοινωνία και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό αναφορικά με τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει.
* Ο πρωθυπουργός επικρίθηκε για την επιλογή του να στρατολογήσει πλήθος συμβούλων από το εξωτερικό. Σας κάνει αυτή η κριτική να νιώθετε άβολα;
Όσα αντιμετωπίζουμε αποτελούν σε μεγάλο βαθμό και κρίση ευρωπαϊκή. Η Ε.Ε. πρωταγωνίστησε στην προώθηση του μνημονίου και υπό αυτήν την έννοια είναι φυσικό κάποιοι άνθρωποι από την Ευρώπη να βοηθούν στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
* Τι πιστεύετε; Θα τα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση; Πόσος χρόνος θα χρειαστεί;
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα στις αρχές του φετινού έτους είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών (θεσμών και συμπεριφορών) πολλών ετών, ίσως και δεκαετιών. Ως εκ τούτου, τρέφει αυταπάτες όποιος περιμένει να βγει η Ελλάδα από αυτήν την κρίση μέσα σε μερικούς μήνες. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια. Αλλά σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μια διάκριση. Είναι άλλο πράγμα να αλλάζει κανείς κατεύθυνση κι άλλο να αλλάζει πραγματικότητα. Η αλλαγή κατεύθυνσης χρειάζεται να είναι ριζική και να γίνεται στην αρχή, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να βαδίσει κανείς για σχετικά μεγάλο διάστημα σε αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να αγγίξει τον στόχο του.
* Πώς βλέπετε τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα; Έγιναν τη σωστή στιγμή; Κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;
Η κίνηση γίνεται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διαδικασία έχει ως εξής: Πρώτα γίνεται η διάγνωση των προβλημάτων, μετά σχεδιάζεται η θεραπεία αυτών (η οποία ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα που σχεδίασε η κυβέρνηση με την τρόικα) και μετά ακολουθεί η υλοποίηση. Αναφορικά με την υλοποίηση, το πρώτο βήμα είναι να ψηφιστούν νομοθεσίες οι οποίες θα επιτρέψουν την αλλαγή της πραγματικότητας (τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις εγκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ελληνικό Κοινοβούλιο). Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει την ίδια στιγμή που αλλάζει ο νόμος. Η πραγματικότητα αλλάζει εφαρμόζοντας τον νόμο και η εφαρμογή χρειάζεται χρόνο.
* Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα διαδικασία υλοποίησης;
Η πρώτη έκθεση αξιολόγησης, τον περασμένο Αύγουστο, ήταν θετική, αλλά εξέτασε μόνο κάποια πολύ αρχικά αποτελέσματα και το νομοθετικό έργο. Θα υπάρξει κι άλλη αξιολόγηση σε λίγες εβδομάδες. Είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν οι όροι αυτής της επόμενης αξιολόγησης αλλά και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Αυτή είναι η κρίσιμη δοκιμασία.
* Ποια θεωρείτε πως είναι επί του παρόντος τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας;
Υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα και ανάγκη για ανάπτυξη. Η σταθερότητα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ζήτημα δημοσιονομικό. Η φορολογία και οι δαπάνες πρέπει να τεθούν υπό αυστηρότερο έλεγχο. Όσο για την ανάπτυξη, εξαρτάται από την οικονομία συνολικότερα, όχι μόνο από τον δημόσιο τομέα.
* Για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής τι έχετε να πείτε;
Η καταπολέμησή της αποτελεί μακρά διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Για να μειωθεί το ποσοστό της φοροδιαφυγής όχι στο μηδέν αλλά στα χαμηλά επίπεδα άλλων χωρών, απαιτούνται αρκετά χρόνια. Είναι πολύπλοκο ζήτημα.
* Αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης, κάποιοι καταγγέλλουν πως δεν έχουμε ακόμη δει να παίρνονται μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής. Μοιράζεστε αυτήν την άποψη;
Αυτή είναι η πιο δύσκολη αποστολή. Όχι, δεν θα έλεγα πως δεν έχουν παρθεί μέτρα, αλλά θα συμφωνούσα πως χρειάζονται ακόμη πολλές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα.
* Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία και για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Νομίζω πως δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης. Η εμπιστοσύνη των δανειστών θα αποκατασταθεί εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαστεί να υπάρξει καμία αναδιάρθρωση.
* Πώς βλέπετε τη μέχρι τώρα αντίδραση των αγορών; Υπήρξε υπερβολική;
Οι αγορές έχουν την τάση να υπερβάλλουν, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Υπήρξαν πολύ αισιόδοξες για πολύ μεγάλο διάστημα, μετά έγιναν εντελώς απαισιόδοξες την περασμένη άνοιξη. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Ο Γιωργάκης έχει μαζέψει όλα τα καρτούν, όλα τα ΟΥΦΟ παρέα του και νομίζουν ότι κυβερνούν στη χώρα των θαυμάτων! Μόνο η Αλίκη λείπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πράγμα φίλοι μου , είναι πολύ απλό.Ή θα δεχτούμε να πληρώσουμε το χρέος , εμείς , η "πλέμπα" , ή θα τους αναγκάσουμε να το πληρώσουν εκείνοι που το συγκέντρωσαν. Τρείς λύσεις υπάρχουν για να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη.1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ , 2) ΚΚΕ , 3) ΑΠΟΧΗ.Όλα τα άλλα είναι σαν να τους λέμε: "προχωράτε","εμείς είμαστε εδώ". Μπορεί να φαντάζουν απλοϊκά όλα αυτά , αλλά έτσι απλοϊκά είναι. Μας έδωσαν λεφτά να αγοράσουμε τα κάθε λογής προϊόντα τους και τώρα τα ζητάνε πίσω με τον "νόμιμο" τόκο φυσικά.Μα θα μου πεις , με το ζόρι μας τα έδωσαν? Όχι αλλά εμείς με το ζόρι να μην τα δώσουμε πίσω.Αυτό εξάλλου φίλοι μου συνιστά και μία επαναστατική πράξη.Οι πολλοί αποφασίζουμε να γίνει το δικό μας και όχι των λίγων.Άντε μάθαμε τι είναι και επανάσταση.Όλα απλά είναι φίλοι μου.Όλα απλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί σχέση έχουν τα κόμματα: ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΚΚΕ με την αποχή φίλε Παναγιώτη; Γιατί συγχέεις ανόμοια πράγματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, θα συμφωνήσω με λύση, την ψήφο στην αριστερά, όμως η αποχή βολεύει τα σχεδιά τους. Απαθείς μας θέλουν, για να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα.