Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ποιοι ελέγχουν το ελληνικό χρέος


Σε λίγα και ισχυρά χέρια τα ομόλογα

Από τη SofokleousIn

Στενεύει ο κύκλος των κατόχων ελληνικών ομολόγων, εξέλιξη η οποία ενισχύει και διευκολύνει το σενάριο της επιμήκυνσης / αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και η διαμόρφωση πολιτικής βούλησης για συντονισμένη επίλυση του προβλήματος ώθησε στην απορρόφηση των ελληνικών χρεογράφων από τις τράπεζες των ισχυρών χωρών της Ε.Ε. και την ΕΚΤ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διατηρώντας στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά ομόλογα 60 δισ. δολαρίων και οι ελληνικές έχουν στα χέρια τους περί τα 60 δισ. ευρώ και η ΕΚΤ μετά τις αγορές από τη δευτερογενή αγορά ελέγχει πλέον 50 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε και αναλυτής της Barclay's Capital, οι 30 μεγαλύτεροι πιστωτές έχουν τα δύο τρίτα του χρέους και αυτό καθιστά πιο εύκολη τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη ενός αξιοπρεπούς ποσοστού αποτυχίας σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.

Μεταξύ των μεγαλύτερων κατόχων ελληνικών ομολόγων, είναι η BNP Paribas με 5 δισ. ευρώ, η Dexia με 3,5 δισ. ευρώ, η Commerzbank με 3 δισ. ευρώ, η Societe Generale με 2,7 δισ. ευρώ, η ING Groep με 2,4 δισ. ευρώ και η Deutsche Bank με 1,6 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Goldman Sachs Group σε ανάλυσή της που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι οι γαλλικές τράπεζες περιόρισαν δραστικά την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, όταν η ΕΚΤ αγόραζε αφειδώς ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά... Είναι πλέον εμφανείς οι ισορροπίες που δημιουργούνται και πώς θα προσπαθήσουν οι τραπεζίτες να επηρεάσουν τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Επίσης είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ποιοι δεν θέλουν και γιατί το «κούρεμα» και ποιες λύσεις θα προτείνουν.

Στα τέλη του 2010 οι τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 54,2 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 96% ανήκει σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες μαζί ελέγχουν το 69% του συνολικού χρέους (των 54,2 δισ. δολ.), ενώ οι 30 μεγαλύτεροι πιστωτές ελέγχουν τα 2/3 σύμφωνα με την Barclays Capital, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση ή την εθελοντική μετακύλιση χρέους στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μεταξύ των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα είναι οι BNP Paribas (5 δισ. ευρώ), Dexia (3,5 δισ.), Commertzbank (3 δισ.), Societe Generale (2,7 δισ.), ING (2,4 δισ.) και Deutsche Bank με 1,6 δισ. ευρώ.

Στα στοιχεία της BIS δεν συμπεριλαμβάνονται 7,4 δισ. ευρώ που ελέγχει η γερμανική FMS Wertmanagement GmbH, η οποία δεν είναι τράπεζα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου