Από τους Financial Times (via Euro2day)
Του David Oakley
Ένα καινούργιο στοίχημα παίζεται πάνω στην κρίση χρεών της Ελλάδας. Στηρίζεται στη διευρυνόμενη μεταξύ των επενδυτών άποψη ότι η Αθήνα ίσως εισέρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο και θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, η οποία θα προκαλέσει πανικό και απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας και θα βαθύνει την κρίση στην ευρωζώνη.
Η ένταση στην Ελλάδα κορυφώθηκε χθες εξαιτίας των διφορούμενων δηλώσεων πολιτικών της ευρωζώνης και των ραγδαίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Προκλήθηκαν κάθετες αυξήσεις στα yields των περιφερειακών ομολόγων και στις τιμές των Credit Default Swaps και ορισμένα άγγιξαν νέα ιστορικά ρεκόρ.
Κορυφαίος επενδυτής, μάλιστα, δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει ελληνικό ατύχημα φέτος το καλοκαίρι. Κι αυτό σημαίνει σκληρό χρεοστάσιο και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν πολύ ανησυχητικές προκαταλήψεις για την ευρωζώνη».
Τέτοιοι φόβοι έχουν προκαλέσει στοιχήματα στο αποκαλούμενο σενάριο ατυχήματος που παίζεται με αγορές μονοετών Credit Default Swaps, τα οποία θα δώσουν μεγάλα κέρδη στην περίπτωση σκληρού χρεοστασίου τους επόμενους 12 μήνες – το οποίο κατά κανόνα σημαίνει μη αποπληρωμή δανείων.
Αν και αυτά τα funds έχουν τοποθετήσει μικρό κομμάτι των κεφαλαίων τους σε τέτοιου είδους στοιχήματα, το γεγονός και μόνο ότι τα χρησιμοποιούν καταδεικνύει τους αυξανόμενους κινδύνους για την ευρωζώνη.
Πράγματι, πολλοί επενδυτές δηλώνουν ότι ο χρόνος τελειώνει για τους πολιτικούς στην ευρωζώνη και προειδοποιούν πως θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης. Διαφορετικά η ψυχολογία θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα οδηγήσει σε ντόμινο.
Οι αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων (οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές) σημείωσαν αύξηση κατά 160 μονάδες βάσης, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της χρονιάς, και έφτασαν στο ιστορικό ρεκόρ του 28,02%. Τα CDS πενταετίας κινήθηκαν προς το ρεκόρ των 1.700 μονάδων βάσης και αυτό σημαίνει ότι κοστίζει 1,7 εκατ. δολάρια τον χρόνο η ασφάλιση ομολόγων αξίας 10 εκατ. δολαρίων για την επόμενη πενταετία.
Οι αποδόσεις των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων επίσης κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι ισπανικοί και οι ιταλικοί τίτλοι επίσης υπέστησαν πλήγμα.
Κρίσιμης σημασίας αποδείχθηκε η χθεσινή ένδειξη από το ΔΝΤ ότι θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, η οποία εκτόνωσε τους φόβους για άμεση χρεοκοπία. Χωρίς αυτά τα δάνεια η χώρα κινδύνευε να μην μπορεί να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο.
Πάντως, οι πιέσεις παραμένουν έντονες προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σύντομα το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Ο κ. Ralf Preusser, επικεφαλής ερευνών ευρωπαϊκών επιτοκίων στην Bank of America - Merrill Lynch, δηλώνει: «Είναι κρίσιμης σημασίας να καθίσουν κάτω οι πολιτικοί και να καταλήξουν σε μια απόφαση στη σύνοδο κορυφής... Είμαι βέβαιος ότι η Ε.Ε. θα κάνει κάτι για να σταθεροποιήσει τις αγορές, γιατί η εναλλακτική είναι πολύ τρομακτική, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι».
Πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα συμφωνήσει σε πρόσθετα δάνεια 50 δισ. ευρώ στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας και θα ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα συζητήσει μετακύλιση των χρεών της Αθήνας για να διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο κ. John Stopford, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Investec, συμφωνεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε κάποιου είδους λύση για να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2013 και να αποτρέψουν τη στάση πληρωμών, τουλάχιστον για την ώρα: «Η αίσθησή μου είναι πως οι πολιτικοί θα αποφύγουν ένα σκληρό χρεοστάσιο με κάθε κόστος... Κάθε φορά που φτάνουν τα πράγματα στα άκρα, οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί η καταστροφή».
Είναι σημαντικό ότι τόσο ο κ. Preusser όσο και ο κ. Stopford πιστεύουν ότι ένα ελληνικό σχέδιο διάσωσης, που θα αφορά σε μετακύλιση ομολόγων, μπορεί να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) για τους οίκους αξιολόγησης ή πιστωτικό γεγονός για την αγορά των CDS.
Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών σε ορισμένα, αλλά όχι σε όλα τα ελληνικά ομόλογα, ενώ το πιστωτικό γεγονός οδηγεί σε εξόφληση των CDS. Αμφότερα θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας και αυτό θα οδηγούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας σε κατάρρευση. Εξόφληση των CDS θα έπληττε τους ισολογισμούς των τραπεζών που θα έπρεπε να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
Αυτό που πραγματικά ανησυχεί τους αναλυτές είναι ο κίνδυνος μετάδοσης. Ο κ. Stopford υποστηρίζει: «Οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαγκωνίζονται για το θέμα της Ελλάδας γιατί υπάρχει η απειλή της Ισπανίας. Όσο τραβά η υπόθεση, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο μετάδοσης. Αν η Ισπανία μπει σε κρίση, τότε όλα είναι ανοιχτά».
Ο κ. Arif Husain, διευθυντής του fund της AllianceBernstein, συμφωνεί: «Η Ισπανία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω των αγορών. Δεν αντέχουμε να σώσουμε τη χώρα και δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να μπει στο σπιράλ του θανάτου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου