Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας εξετάζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Την ίδια ώρα ο Economist χαρακτηρίζει τον Μπερλουσκόνι «καταστροφέα» της χώρας του
Από την Deutsche Welle
Των Tilmann Kleinjung - Σταμάτη Ασημένιου
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκάλεσε αναταραχή στην Ιταλία, όταν προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση χρέους να επεκταθεί και στη Ρώμη.
Η Ιταλία είναι μετά την Ελλάδα η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ε.Ε. Το δημόσιο χρέος της φτάνει στο 120% του ΑΕΠ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ωστόσο δεν συμμερίζεται τις διεθνείς ανησυχίες. Πριν από τρεις ημέρες είπε ενώπιον της γερουσίας: «Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργήσουμε νέα χρέη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μεταφέρει τα βάρη της διεθνούς κρίσης στις επόμενες γενεές. Τα παιδιά μας δεν θα πληρώσουν για τα σημερινά προβλήματά μας».
Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει αναπτυξιακό πρόγραμμα
Το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε στα νομοθετικά σώματα της χώρας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποσκοπεί στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ωστόσο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's δεν εντυπωσιάζεται από λόγια και εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.
Το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και οι ρυθμοί ανάπτυξης χαμηλοί. Στο στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης είναι τα οικονομικά των περιφερειών, των δήμων και των επαρχιών και οι κρατικές επιχειρήσεις.
Ο πρώην επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού, Μάριο Μόντι, αποδίδει στον Μπερλουσκόνι την ευθύνη για την κατάσταση αυτή: «Η μη δρομολόγηση ενός προγράμματος ανάπτυξης συνιστά ένα στρατηγικό σφάλμα, το οποίο γίνεται αισθητό και στον κρατικό προϋπολογισμό και φυσικά αποτρέπει το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων».
Η μείωση των φόρων δεν συνιστά επείγουσα μεταρρύθμιση
Και ακριβώς αυτό ζητά η Λέγκα του Βορρά. Οι σύμμαχοι του καβαλιέρε ζητούν επιτακτικά μείωση των φορολογικών συντελεστών, χωρίς να ενδιαφέρονται για το εάν αυτό είναι εφικτό ή όχι. Και όπως λέει ο Ιταλός οικονομολόγος κάτι τέτοιο δεν έχει ρεαλιστική βάση.
«Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που ζητούν σήμερα υλοποίηση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη αλλά και η αλληλεγγύη στην Ιταλία. Και σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν ανήκει με βεβαιότητα η μείωση των φόρων».
Τη μεταρρυθμιστική ικανότητα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αμφισβητεί η Moody's διακρίνοντας κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Ο Μπερλουσκόνι πάντως δεν πτοείται από αυτά και εξακολουθεί να επιμένει στα φιλόδοξά του σχέδια. Το 2014 θέλει να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι έχει καταστήσει σαφή τον τρόπο που θέλει να επιτύχει τον στόχο του. Με περικοπές σε όλα τα πεδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου