Από τους Financial Times (via Euro2day)
Του Lex
Τα φώτα είναι ακόμα αναμμένα στην Αθήνα. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση επιβολής πρόσθετων μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούν να εκταμιεύσουν 12 δισ. ευρώ σε πρόσθετο δανεισμό, αρκετό για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν στα τέλη Αυγούστου. Η ώρα της αλήθειας αναβάλλεται.
Η κοινοβουλευτική ψήφος ήταν μάλιστα η δεύτερη καλή είδηση από το ελληνικό μέτωπο αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη ήταν ότι η γαλλική πρόταση να διανεμηθεί τμήμα του βάρους και στον ιδιωτικό τομέα – όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επανεπενδύσουν ορισμένα λήγοντα κρατικά ομόλογα με νέα, 30ετή ομόλογα) κερδίζει έδαφος. Αν εφαρμοστεί, η πρόταση θα μειώσει το δυνητικό κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια ελληνική στάση πληρωμών κατά το ήμισυ, σε σχέση με το ευρέως αποδεκτό μέγεθος του 70% για το «κούρεμα».
Η γαλλική πρόταση δεν είναι ρυθμιστική, ωστόσο, και δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά αν είναι πολύ λίγοι οι ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετέχουν.
Και καμία από αυτές τις δυο ευνοϊκές εξελίξεις, δεν αντιμετωπίζει το κεντρικό πρόβλημα της αναξιόχρεης Ελλάδας. Η επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξαρτάται από το αμφιλεγόμενο σχέδιο πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ.
Επίσης, είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα: η ψήφιση στο κοινοβούλιο διεξήχθη υπό τον ήχο των διαδηλώσεων και την μυρωδιά των δακρυγόνων.
Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ευρώπη επιμένει να εκτελέσει η Ελλάδα το αδύνατο, προκειμένου να αποτρέψει το αναπόφευκτο. Αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να επιτυγχάνει επ’ αόριστον.
Η Ελλάδα απέφυγε μια άμεση και καταστροφική χρεοκοπία την Πέμπτη. Αλλά το πρόβλημα του τεράστιου χρέους και της αδυναμίας ρεαλιστικής δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης για αρκετά χρόνια, παραμένει τόσο δυσεπίλυτο όσο ήταν πάντα. Η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει στάση πληρωμών ανεξάρτητα από το τι γίνεται (ή λέγεται).
Οι ρυθμιστές και οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προγραμματίζουν πάνω σε αυτή την άβολη πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου