Από το Euro2day
Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είχε προπαρασκευαστικό ρόλο εν όψει της επίσημης συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τις δηλώσεις τους, φάνηκαν να συγκλίνουν στη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας αναζητώντας τη φόρμουλα ώστε ένας τέτοιος σχεδιασμός να μην προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός».
1. Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αναζητούν μια λύση στην οποία θα είναι εφικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Πρέπει να βρούμε την λεπτή ισορροπία στην ιδιωτική συμμετοχή» δήλωσε ο Γίρκι Κατάινεν υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια επόμενη οικονομική κρίση.
2. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η σημερινή – άτυπη – συνάντηση συγκλήθηκε για να προετοιμάσει τη συνάντηση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.
3. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι θα συζητηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στην ελληνική «λύση», σημείωσε το Reuters.
4. Η Αυστριακή ομόλογός του, λίγα λεπτά νωρίτερα, δήλωσε ότι η Πρωτοβουλία της Βιέννης έχει καταδείξει πως είναι εφικτή μια εθελοντική συμμετοχή στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Η επιλογή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι εφικτή» δήλωσε η Μαρία Φέκτερ.
5. Λίγο αργότερα ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει με ποσοστό 20%-30% στην ελληνική χρηματοδότηση. Ο Ιάν Κέες ντε Ζαγκέρ ζήτησε παράλληλα την ουσιαστική δέσμευση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών προς αυτή την κατεύθυνση.
6. Ο Βέλγος υπουργός τόνισε ότι η ιδιωτική συμμετοχή πρέπει να είναι εθελοντική και ότι πρέπει να πειστεί ο ιδιωτικός κάδος να διατηρήσει το άνοιγμά του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας.
Σημειώνεται ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε υποψία καταναγκασμού συμμετοχής των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα σηματοδοτήσει νέο μπαράζ υποβαθμίσεων.
Ειδικότερα η S&P προαναγγέλλει ότι θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα σε «SD» (selective default) αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, ακόμη και σε επιμήκυνση, που θα συνιστά πιστωτικό γεγονός, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
[Η συνέχεια εδώ...]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου