Από το Euro2day
Της Έλενας Λάσκαρη
Με σχεδόν άδεια κρατικά ταμεία, με άδεια χέρια και τους πιστωτές να πιέζουν αφόρητα, συναρτώντας πλέον χωρίς περιστροφές τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών της χώρας με την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές, ανεβαίνει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τριάντα οκτώ μέρες ακόμη αντέχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία κινούνται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα σημερινά δεδομένα και με την έκτη δόση του δανείου, ή έστω τμήμα αυτής, να μην φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Και αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντληθούν χωρίς προβλήματα τα 2 δισ. ευρώ της επόμενης εβδομάδας από την έκδοση εντόκων γραμματίων. Το σημείο μηδέν έρχεται, αν δεν στείλουν λεφτά οι πιστωτές μας, στις 18 Οκτωβρίου.
Σε αυτό το σκηνικό, σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κλείσει τις στρόφιγγες των πληρωμών, κάνοντας αιματηρές εξοικονομήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ανελαστικών δαπανών με απόλυτη προτεραιότητα στους μισθούς και στις συντάξεις.
Στο μεταξύ, η αποδέσμευση της έκτης δόσης ή τμήματος αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει ό,τι ακριβώς απαιτεί η τρόικα, φαίνεται πως θα καθυστερήσει αισθητά. Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας, το οποίο σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο θα επανέλθει στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να έρθει πριν από τις 19 του μήνα.
Οι πέντε αυτές ημέρες στην παρούσα φάση είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά, αφού για την αποδέσμευση της δόσης θα απαιτηθεί στη συνέχεια έξτρα χρόνος προκειμένου να γίνει έλεγχος των επιδόσεων της ελληνικής πλευράς αλλά και να δοθεί η έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Οι πιέσεις ρευστότητας του Δημοσίου εντείνονται και από τη δυσκολία των τραπεζών να καλύψουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καθώς και οι ίδιες αντιμετωπίζουν πιέσεις στη ρευστότητά τους. Ενδεικτικό είναι πως χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ θα μπορούσε να αντλήσει από τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές εξάμηνων εντόκων γραμματίων ποσό 300 εκατ. ευρώ, τελικά άντλησε σχεδόν τα μισά, 155 εκατ. ευρώ.
Ο φόβος των αντιδράσεων
Το εφιαλτικό σκηνικό για την κυβέρνηση συμπληρώνεται από μια κοινωνία που βράζει, με πιθανές απρόβλεπτες εκδηλώσεις οργής, με μεγάλες ομάδες εργαζομένων να έχουν εξαγγείλει ήδη ή να προετοιμάζουν κινητοποιήσεις αλλά και με εσωκομματικά προβλήματα, των οποίων ένα πρώτο δείγμα αποτελεί το χθεσινό «αντάρτικο» εννέα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος έναντι των κυβερνητικών προθέσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας.
Τα προβλήματα για τον πρωθυπουργό, δυστυχώς, δεν σταματούν εδώ. Σε όποιο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας κι αν επιχειρήσει να σταθεί κάποιος, αισιόδοξες εξελίξεις δεν υπάρχουν.
Η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, με συρρίκνωση εξαμήνου για το ΑΕΠ 7,7%. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο με 16% τον Ιούνιο, όταν άρχισε η τουριστική σεζόν. Τέσσερις στους δέκα νέους είναι άνεργοι, όπως και δύο στις δέκα γυναίκες. Η ανεργία υποχωρεί σε μονοψήφια ποσοστά μόνο στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών.
Την ίδια ώρα, η οικοδομική δραστηριότητα φυτοζωεί, με τα στοιχεία πενταμήνου να δείχνουν πτώση του οικοδομικού όγκου της τάξεως του 44%, και ο εμπορικός κόσμος προβλέπει λουκέτα σε 53.000 καταστήματα έως τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Οι τράπεζες έχουν στερέψει κυριολεκτικά από ρευστότητα, αδυνατώντας να τροφοδοτήσουν στο ελάχιστο επενδύσεις.
Δηλώσεις στήριξης δεν έρχονται πια ούτε από το εξωτερικό. Το αντίθετο, σενάρια τρόμου για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και παύση της χρηματοδότησης από την τρόικα κυριαρχούν καθημερινά, με το μαχαίρι να έχει μπει στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Έτσι, η κυβέρνηση τώρα καλείται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς σε εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε καταλυτικές περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με εφαρμογή της πιο σκληρής εκδοχής του ενιαίου μισθολογίου. Παράλληλα, θα πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων ύψους 1 έως 1,7 δισ. ευρώ.
Το δίλημμα έχει τεθεί με περισσή σαφήνεια τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους από τους κορυφαίους της ευρωζώνης... [H συνέχεια εδώ...]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου