Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ο εμφύλιος στην ΕΚΤ έδιωξε τον Σταρκ


Από τoυς Financial Times (via Euro2day)

Των Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο)

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η ΕΚΤ από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Γερμανού αξιωματούχου του ανώτατου συμβουλίου της, στο πλαίσιο του «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες εξαγορές κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

Ο κ. Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ για «προσωπικούς λόγους», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η αποχώρησή του αποκαλύπτει το μέγεθος της εσωτερικής διαμάχης που επικρατεί στην ΕΚΤ όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που τον περασμένο μήνα διευρύνθηκε για να περιλάβει τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το καίριο ερώτημα που «βασανίζει» τώρα τους επενδυτές, είναι εάν η αποχώρησή του θα διευκολύνει τις εξαγορές κρατικών ομολόγων καθώς θα σταματήσουν να εκφράζονται αντιρρήσεις ή αν θα τις εμποδίσει, καθώς θα βγαίνει στην επιφάνεια το «ρήγμα» στην ΕΚΤ.

Ο κ. Σταρκ είχε αντιταχθεί στο πρόγραμμα από τον περασμένο Μάιο που υιοθετήθηκε, αλλά μέχρι την Παρασκευή παρέμενε πιστός στον διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν - Κλοντ Τρισέ.

Η αποχώρησή του κινδυνεύει να αυξήσει τον συναγερμό στην Γερμανία όσον αφορά τα βήματα που κάνει η ΕΚΤ για να τονώσει την ευρωζώνη και τον συναγερμό στους επενδυτές όσον αφορά τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει εντός του θεσμού.

Το ευρώ «βούλιαξε» αντιδρώντας στην είδηση.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο 63χρονος κ. Σταρκ θα παραμείνει στην θέση του έως ότου διοριστεί ο διάδοχός του. Η 8ετής θητεία του επρόκειτο να λήξει τον Μάιο 2014.

Τον αντικαταστάτη θα διορίσουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αλλά πάντως κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο διάδοχος θα είναι «οπωσδήποτε Γερμανός», αν και η Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κανένα όνομα. «Θα πρέπει να είναι ικανός, πεπειραμένος στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή θέματα και καλός στην εφαρμογή αποφάσεων» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ένα πρόσωπο που ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή είναι ο κ. Γιεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για διεθνή θέματα και βετεράνος της δημοσιονομικής κρίσης. Έχει συνεργαστεί στενά με τον κ. Γιενς Βάιντμαν, που ήταν ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ πριν αναλάβει τη γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank στις αρχές του χρόνου. Ο κ. Βάιντμαν είχε επίσης ταχθεί κατά του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Μια μέρα πριν, την Πέμπτη, ο κ. Τρισέ προχώρησε σε δραματικές δηλώσεις υπεράσπισης των πράξεων της ΕΚΤ, η οποία επικρίνεται ευρέως από πολιτικούς και ΜΜΕ της Γερμανίας. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτή τη «θερμή» αντίδραση του κ. Τρισέ συνέβαλε στην αποχώρηση του κ. Σταρκ.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 129 δισ. ευρώ. Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο κ. Σταρκ, φοβούνται ότι με αυτό το πρόγραμμα η ΕΚΤ προχωρά πολύ βαθιά στην δημοσιονομική πολιτική με τον κίνδυνο να καταλήξει να κάνει διασώσεις κρατών όπως η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου