Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Γερμανικό σχέδιο έμμεσης εξόδου από το ευρώ


Από Το Ποντίκι 8.9.2011

Και τώρα, τι; Μήνες τώρα η ελληνική κυβέρνηση έπαιζε υπογείως με την μπλόφα της εξόδου από το ευρώ. Συγκεκριμένα κανάλια διοχέτευαν πληροφορίες σε ξένους δημοσιογράφους, αναλυτές και μεγαλοεπενδυτές ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα διστάσει να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν η Ε.Ε. δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και δεν εκταμιεύσει δόσεις του δανείου, δεν υπογράψει για νέο δάνειο και δεν κάνει τα στραβά μάτια στην παντελή αποτυχία εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.


Για έναν ολόκληρο χρόνο (λόγω συγκυριών και όχι επειδή η μπλόφα ήταν... ευφυής) ο εκβιασμός έπιανε τόπο, καθώς η ευρωζώνη υπέφερε από αναιμική ανάκαμψη και χτυπήθηκε στα βράχια από την ανακύκλωση της κρίσης χρέους.

Μόνο που τελικά οι χώρες του Βορρά, με σημαιοφόρο τη Γερμανία, κατέληξαν ότι η Ελλάδα τελικά... δεν θέλει να σωθεί και μας επιστρέφουν την μπλόφα μας για σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Οι χώρες που παρουσίαζαν παρόμοιο πρόβλημα, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν αρχίσει να δείχνουν έστω και μικρά βήματα προόδου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αρκετά βήματα πιο μπροστά από τη διαρκώς ανεξεταστέα Ελλάδα.

Και δυστυχώς η ανάσα που νομίζει ότι έλαβε η κυβέρνησή μας από τα καπρίτσια των Ιταλών, που θέλουν να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα των εντυπωσιακών δεσμεύσεων αλλά όχι... πράξεων, την εμποδίζει από το να δει την πραγματική εικόνα: Μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η Ε.Ε. θα προτιμήσει να σώσει την Ιταλία, που ακόμα βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ασθένειας.

Ήδη οι πρώτες πινελιές της αλλαγής στάσης άρχισαν. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, ως λαγός, βγήκε και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν σοβαρές ποινές για χώρες όπως η Ελλάδα και τα νέα δάνεια πρέπει να είναι η ύστατη λύση. Μίλησε για ποινές, και θα διαβάσετε παρακάτω τι εννοεί.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στο ευρώ, αλλά τώρα «πρέπει να σώσουμε το ευρώ». Τι εννοούσε; Σίγουρα όχι ότι θα δίνεται συνεχώς βοήθεια στη χώρα μας, αλλά ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες να διασωθεί το ευρωσύστημα. Εάν αυτό σημαίνει την ανάληψη της δημοσιονομικής πολιτικής από την Ε.Ε., τότε αυτό θα γίνει!


Προσωρινή αποβολή!

Τα καμπανάκια εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, όπως είχαμε γράψει στο «Π» από τον Ιούνιο, άρχισαν τον Μάρτιο, όταν η δόση του δανείου μας δόθηκε με πολιτική απόφαση και ύστερα από ένα δραματικό παρασκήνιο στο οποίο οι Γερμανοί δεν αποδέχονταν καμία δικαιολογία και έκριναν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Μπορεί η δόση να δόθηκε την τελευταία στιγμή και με την (ακόμα μία) υπόσχεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, όμως η Καγκελαρία άρχισε να εκπονεί σχέδιο βάσει του οποίου μια χώρα της ευρωζώνης θα λαμβάνει προσωρινή κάρτα εξόδου από το ευρώ χωρίς να επιστρέφει στο εθνικό της νόμισμα.

Το σχέδιο, όπως αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, αναφέρει ότι οι χώρες που κατ' επανάληψη βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων και δεν υπακούν στα χρονοδιαγράμματα που τους έχουν δοθεί, θα χάνουν τη δημοσιονομική τους κυριαρχία και θα παραδίδουν τον έλεγχο εξάσκησης της οικονομικής πολιτικής στις Βρυξέλες και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτόν, και βεβαίως θα εποπτεύονται από τις δημοσιονομικά υγιείς χώρες: Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Γαλλία, οι οποίες έχουν πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ.

Ο γερμανικός σχεδιασμός, που έχει μπει στην τελική ευθεία, προνοεί ότι η Ελλάδα, αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν παρουσιάσει φαντασμαγορικά αποτελέσματα, θα τεθεί σε πλήρη καραντίνα. Πλέον οι ελεγκτές θα δώσουν τη σκυτάλη σε ύπατους αρμοστές που θα έχουν υπό την εποπτεία τους όλα τα υπουργεία και θα είναι πάνω από τους Έλληνες υπουργούς.

Οι αποφάσεις για μέτρα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, φόρους, έσοδα, δαπάνες και όλα όσα εμπίπτουν στη δημοσιονομική πολιτική θα λαμβάνονται αποκλειστικά από αυτούς και ύστερα από διαβούλευση με την Ε.Ε. Η κυβέρνηση θα έχει απλώς τον ρόλο του εκτελεστή των αποφάσεων χωρίς να μπορεί να βάζει βέτο ή να διαφωνεί. Η κυριαρχία θα επιστρέψει στη χώρα μόνο όταν τα δημοσιονομικά μεγέθη βρεθούν σε ανεκτά επίπεδα...

Ο κανονισμός αυτός σχεδιάζεται να μπει στις αυστηροποιημένες ποινές της «οικονομικής διακυβέρνησης» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα. Και λόγω των εξελίξεων, με τη Γερμανία να έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων, αναμένεται να περάσει χωρίς πολλά - πολλά. Και δυστυχώς, αφού οι άλλες αμαρτωλές χώρες δείχνουν να ξεπερνούν τον μεγάλο κίνδυνο, ο μόνος σύμμαχος που μπορεί να αναζητήσει η Ελλάδα είναι ο... Μπερλουσκόνι.

Η επιμονή της κυβέρνησης στο μότο «αφού κινδυνεύει η ευρωζώνη, θα μας σώσουν έστω και με κρύα καρδιά» έφερε αυτές τις εξελίξεις. Και δεν μπορεί πλέον να ρίχνει το φταίξιμο σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό της...


Από εδώ και πέρα

Οι ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας από τους εταίρους ανάγκασε το Μαξίμου να ανατρέψει πλήρως όλο τον σχεδιασμό του για τη ΔΕΘ και να ανοίξει μέτωπα που δεν ήθελε – προς το παρόν... – για επικοινωνιακούς λόγους. Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός:

♦ Ήθελε να παίξει με την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων και το μότο «εμείς δεν ξεπουλάμε». Δεν του βγήκε και αναγκάστηκε όχι μόνο να το πάρει πίσω, αλλά να εξαγγελθεί ότι θα πουλήσουμε όσο - όσο για να μπουν τα 5 δισ. ευρώ στα ταμεία μέχρι το τέλος του έτους.

♦ Ήθελε να παίξει με την «προσωπική διαφορά» και εμμέσως να διαρρεύσει – όπως έγινε – ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην ουσία δεν θα χάσουν τίποτα. Όχι μόνο δεν του βγήκε, αλλά πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ακόμη και το λεγόμενο «μπόνους παραγωγικότητας» που εξήγγειλε ο Βενιζέλος θα απορριφθεί την άλλη εβδομάδα από την τρόικα

♦ Ήθελε να αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ύψωσε ανάστημα στην τρόικα και απαιτεί αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, χαλαρότερη φορολογία, όχι νέα μέτρα. Ως γνωστόν, μετά τις εξαγγελίες Βενιζέλου, αυτό μαζεύτηκε άρον - άρον και επιπλέον εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα!

♦ Ήθελε να προαναγγείλει την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, κάτι που από μόνο του αναιρέθηκε μετά και την αύξηση της ύφεσης.

♦ Ήθελε να πει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να δώσει επιπρόσθετες εγγυήσεις για να λάβει νέο δάνειο. Όμως φαίνεται πως η Φινλανδία δεν υπαναχωρεί σε αυτό το θέμα. Επιπλέον και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει εγγυήσεις, διαφορετικά δεν θα συμμετέχει στο νέο δάνειο.

Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Αθήνα και από τις δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στο νέο πακέτο. Η Σλοβακία είναι μικρή χώρα και το μερίδιό της μπορεί να καλυφθεί πάλι (ούτε στο πρώτο δάνειο συμμετείχε), όμως η Φινλανδία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.


Κατάρρευση αξιοπιστίας

Πλέον η Ε.Ε. έχει ως «νέα γραμμή» τη διάσωση του ευρωσυστήματος και όχι της Ελλάδας συγκεκριμένα. Η έκθεση της Τράπεζας της Σκωτίας, που δημοσιεύθηκε προχθές, κάνει λόγο για άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας μέχρι το τέλος του έτους. Βεβαίως κανείς στην ευρωζώνη δεν επιθυμεί την άτακτη χρεοκοπία...

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για το νέο δάνειο προχωρούν με την υποστήριξη της Γερμανίας, που προφανώς θέλει να φέρει τα πράγματα στον χρονικό ορίζοντα που βολεύει την ίδια και τα συμφέροντά της. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται να επενδύσουν σημαντικά στην υπερχρεωμένη χώρα μας. Και προφανώς μια άρση της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας θα τους βόλευε πολύ.

Πληθαίνουν οι φωνές εντός ευρωζώνης που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να εκταμιευθεί το νέο δάνειο και ότι η Ελλάδα είναι καλυμμένη μέχρι την άνοιξη. Υποστηρίζουν ότι καλό είναι να αποφασιστεί το νέο δάνειο, αλλά να μην αρχίσει να τρέχει μέχρι τότε, ώστε η Αθήνα να αποδείξει ότι έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με τους παλιούς όρους.


Μπούμερανγκ

Η κυβέρνηση, από την άλλη, σπρώχνει για να υπάρξει ανακοίνωση για το νέο δάνειο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αισιοδοξεί ότι οι εξαγγελίες Βενιζέλου θα πείσουν τους εταίρους μας για μια ακόμη φορά. Όμως δεν έχει πλέον μεγάλη βαρύτητα ο λόγος της, μετά και την άστοχη κίνηση να παρακαμφθεί η τρόικα και να ζητήσει η Αθήνα διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό όχι μόνο γύρισε μπούμερανγκ, αλλά ενίσχυσε και τον ρόλο της τρόικας!

Όπως διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η επόμενη δόση του δανείου περνάει μέσα από την αξιολόγηση της τρόικας. Δηλαδή, εάν αυτοί πουν «όχι», τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα κάνουν τίποτε για να ανατρέψουν την αρνητική γνωμοδότηση.

Κοινώς, ο αγαπητός κ. Μορς, που μπήκε στο... ρουθούνι του Βενιζέλου, θα έχει πλέον το δικαίωμα να αποκτήσει το υφάκι τού «αποφασίζω και διατάσσω».

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ε.Ε. διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να είναι σίγουρη για τη δόση και καλό είναι να ετοιμάζεται για μερική στάση πληρωμών. Διότι, εάν ο ήδη καθυστερημένος έλεγχος των τροϊκανών τραβήξει και μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου, όταν τελειώνουν τα αποθέματα, το κράτος δεν θα διαθέτει χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις κ.λπ.

Ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει ιδιότυπη στάση πληρωμών και εκτιμάται ότι περίπου 300.000 συντάξεις είναι «στο περίμενε», με καθυστερήσεις που φτάνουν από τους 9 μήνες έως και τα 3 χρόνια! Οι εταίροι μας πάντως δεν φαίνεται να ιδρώνουν από τα νούμερα αυτά και λένε ότι η επόμενη δόση εξαρτάται αποκλειστικά από τα έργα της κυβέρνησης Παπανδρέου...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου