Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκία


Απάντηση της Άγκυρας στις κυπριακές γεωτρήσεις

Από Το Βήμα

Του Άγγελου Αθανασόπουλου

Την ημέρα που το γεωτρύπανο «Όμηρος» έφθασε στο Οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Άγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει εντυπωσιακά τις προκλήσεις της. Η Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελόριζου, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος.


Όπως αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την Πέμπτη) ως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» (μαζί με συνοδευτικά σκάφη) θα διεξάγει έρευνες που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει και περιοχή που «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου».


Η Αθήνα έστειλε ήδη οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα.

Παράλληλα η ελληνική πρεσβεία στο Όσλο θα επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ερευνητικού σκάφους για να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι νορβηγικό ήταν και το σκάφος Malene Ostervold, που είχε προκαλέσει την κρίση του Νοεμβρίου του 2008 πάλι στο Καστελόριζο.

Νωρίτερα «άκυρη και άνευ περιεχομένου» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας την ανακοίνωση περί πρόθεσης της Τουρκίας να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα.

«Η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια "συμφωνία" θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαβέκουρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου