Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Eurogroup: Τρία αγκάθια για τα ελληνικά θέματα


Από το Euro2day

Βρότσλαβ, Πολωνία - Ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αργά χθες το βράδυ στην Πολωνία ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μία ακόμα προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα ενόψει και της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Εurogroup και του Εcofin.

Οι κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε συζήτησαν πάνω από μία ώρα για τις εξελίξεις και το νέο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή του 2011.


Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και ήταν εποικοδομητική». Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος θα έχει σήμερα να αντιμετωπίσει δύο ακόμη πιο σκληρούς εταίρους του, τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Οι δύο χώρες επιμένουν να κρατούν, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία, τα ελληνικά θέματα ανοιχτά.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών, θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στο θέμα των εγγυήσεων του νέου δανείου της Ελλάδας.

Μιλώντας χθες με δημοσιογράφους, ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν ανέφερε ότι οι διαφωνίες για τις εγγυήσεις «πρέπει να λήξουν και να βγουν από την ατζέντα ώστε να προχωρήσουμε».

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα (μέχρι τώρα) που έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για τις εγγυήσεις. Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, που έχουν πει προφορικά ότι ενδιαφέρονται, στο παιχνίδι μπήκε από χθες και η Σλοβενία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Euro2day ότι η συμβιβαστική πρόταση που θα καταθέσει σήμερα ο πρόεδρος του EFSF, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ (με τις ευλογίες του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ) θα είναι οι επιπρόσθετες εγγυήσεις να είναι ανοιχτές για όσες χώρες επιθυμούν, με το αντίτιμο να έχουν αναλογικά μικρότερα μερίσματα από το δάνειο.

Μένει να δούμε πόσες τελικά χώρες θα υποβάλουν επίσημο αίτημα και πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση εάν της ζητηθεί να υποθηκεύσει κρατική περιουσία ή πόρους.

Πάντως, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι δεν θα βρεθεί λύση σε αυτό το Εurogroup, βάζοντας έτσι φρένο στις επιδιώξεις του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Όσο για την έκτη δόση, όπως έγραψε χθες το Euro2day, υπάρχει νομικό κώλυμα για τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς για την εκταμίευση απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: η χώρα μας να βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων και το χρέος μας να είναι βιώσιμο.

Η ξαφνική αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα δεν άφησε τους ελεγκτές να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους και έτσι δεν υπάρχει επίσημο πόρισμα πάνω στο οποίο να γίνει συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών. Οι σκληροπυρηνικές χώρες διεμήνυσαν ότι είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για την εκταμίευση και έτσι η συζήτηση αναμένεται να περιοριστεί στην τοποθέτηση του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν και του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος προετοιμάζεται για ένα δύσκολο διήμερο, καθώς το κλίμα πίσω από τις κλειστές πόρτες παραμένει βαρύ για την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει λεπτομερώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά και αυτά που έπονται, ενώ θα επαναλάβει τη δέσμευση ότι τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Πάντως, οι περισσότερες χώρες, εκτός από την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας, αναμένουν να δουν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της ελληνικής Βουλής για τα νέα μέτρα και μετά να τοποθετηθούν για την επόμενη δανειακή δόση. Στην ίδια γραμμή κινείται και το ΔΝΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, με την πλειονότητα να πιέζει για άμεση επικύρωση της αναδιοργάνωσης του προσωρινού μηχανισμού EFSF ώστε να ξεκινήσει αμέσως η παρέμβασή του στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν - Κλοντ Τρισέ και η Κομισιόν είναι αυτοί που πιέζουν ασφυκτικά τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Στο τραπεζικό συνέδριο που διεξήχθη χθες (συνεχίζεται και σήμερα) κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν οι συστημικοί κίνδυνοι που προκαλεί στο τραπεζικό σύστημα η συνεχιζόμενη κρίση χρέους.


Τι είπαν οι τραπεζίτες πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τραπεζικό στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας της Ε.Ε. ανέφερε στο Εuro2day ότι θα χρειαστούν και άλλα πακέτα εγγυήσεων για να στηριχτεί το τραπεζικό σύστημα, το οποίο πρέπει να αναδιοργανωθεί ριζικά.


«Με την ΕΚΤ να πιέζει για ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δηλώνουν αδυναμία να στηρίξουν τις τράπεζές τους. Έτσι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να αυξηθούν κι άλλο τα κονδύλια του EFSF, στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ».

Παρόμοια πρόταση κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο, όμως απορρίφθηκε από αρκετές χώρες και ιδιαίτερα από τη Γερμανία, η οποία θα καλούνταν να βάλει τα περισσότερα. Τώρα η πρόταση λέει ότι «η ΕΚΤ πρέπει να είναι αυτή που θα καταβάλει τη διαφορά, ώστε να φτάσουν τα κονδύλια το 1 τρισ. ευρώ», δήλωσε ο τραπεζικός παράγοντας.

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα θα είναι αντικείμενο συζήτησης των 27 υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών το απόγευμα στο Ecofin.


Χωρίς τον Τ. Γκάιτνερ το Eurogroup

Παρά τα όσα ακούστηκαν, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τίμοθι Γκάιτνερ δεν θα είναι παρών στο Eurogroup, το οποίο, όπως μας είπε χαριτολογώντας η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, κ. Μαρία Φέκτερ, «είναι μόνο για όσους ανήκουν στην ευρωζώνη».

Ο κ. Γκάιντνερ έχει προσκληθεί από τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών να παρευρεθεί σε ένα σκέλος της συνεδρίασης του Εcofin, που αφορά τις τράπεζες.

Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, υποβαθμίζουν τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού, θεωρώντας ότι η παρουσία του εδώ έχει να κάνει «με επικοινωνιακούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης», αφού, όπως άφησαν να διαρρεύσει γερμανικοί κύκλοι, «οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να κοιτάξουν το δικό τους έλλειμμα και μετά να δίνουν συμβουλές στους υπολοίπους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου