Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Συνταγματική διάσωση των... πακέτων


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Quentin Peel (Βερολίνο)

Το πανίσχυρο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε σειρά ενστάσεων στα πακέτα διάσωσης που έχει συμφωνήσει η ευρωζώνη να διαθέσει στην Ελλάδα και άλλα υπερχρεωμένα μέλη του ευρώ. Στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία οι δικαστές της Καρλσρούης αποφάσισαν ότι τα εν λόγω μέτρα δεν παραβιάζουν τις εξουσίες της γερμανικής βουλής Bundestag επί του προϋπολογισμού.

Αποφάσισαν όμως επίσης ότι στο μέλλον η επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag πρέπει να δώσει προηγουμένως την έγκρισή της για οποιεσδήποτε τυχόν οικονομικές εγγυήσεις δώσει η Γερμανία για δάνεια προς τους 16 εταίρους της στην ευρωζώνη.


Ο κ. Andreas Vosskuhle, πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη «οριακά». «Δεν θα πρέπει να εκληφθεί εσφαλμένα ως συνταγματική λευκή επιταγή που θα εξουσιοδοτεί περαιτέρω μέτρα σωτηρίας» δήλωσε.


Πρόκειται πάντως για μια μεγάλη νίκη της γερμανικής κυβέρνησης και αίρει τα εμπόδια για το σχέδιο διάσωσης 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα καθώς και τη χρήση των 440 δισ. ευρώ του European Financial Stability Facility (EFSF) για την προσφορά περαιτέρω βοήθειας στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Επιπλέον ανοίγει τον δρόμο στο γερμανικό κοινοβούλιο για εγκρίσεις μέτρων επέκτασης των εξουσιών του EFSF.

Ο κ. Carsten Brzeski, senior economist της ING Βελγίου, τόνισε ότι η απόφαση δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για τυχόν μελλοντικά πακέτα διάσωσης.

«Η σημερινή απόφαση προκαλεί κάποια ανακούφιση στις αγορές, καθώς αποτρέπεται το σενάριο του απόλυτου χάους, αλλά δεν πρέπει να δημιουργήσει ευφορία... Οι αυξημένες εξουσίες του γερμανικού κοινοβουλίου σε μελλοντικές διασώσεις θα βρουν αμέσως μιμητές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης υπονομεύοντας την δυναμική του τονωμένου EFSF, καθώς και του μόνιμου μηχανισμού European Stability Mechanism, που θα το αντικαταστήσει μετά το 2014» τόνισε.

Πάντως η απόφαση οπωσδήποτε ανοίγει τον δρόμο για να εγκρίνει η Bundestag τις νέες μεταρρυθμίσεις στο EFSF στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κ. Merkel έχει να αντιμετωπίσει τρεις πολύ δύσκολες εβδομάδες για να εξασφαλίσει τη στήριξη των ίδιων των υποστηρικτών της, όσον αφορά τα νέα μέτρα για την κρίση χρεών τα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα.

Εξαιτίας «ανταρσίας» στον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου, 19 μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της και έξι μέλη του συνεργαζόμενου Φιλελευθέρου Δημοκρατικού κόμματος απέρριψαν το αίτημα της κ. Merkel για κοινοβουλευτική στήριξη την Δευτέρα.

Κορυφαία στελέχη του κόμματός της επιμένουν ότι η καγκελάριος θα κερδίζει την κυβερνητική πλειοψηφία στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν η Bundestag ψηφίσει επί του πακέτου για την ευρωζώνη. Εάν όμως 25 μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού απέχουν ή ψηφίσουν εναντίον, η κ. Merkel θα απολέσει την «πλειοψηφία της καγκελαρίας» και η αντιπολίτευση θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Η Bundestag θα ψηφίσει επί των μεταρρυθμίσεων του EFSF στις 29 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας τις ακόμη πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και για τον νέο μόνιμο μηχανισμό διασώσεων, για αργότερα.

Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ψηφοφορία για το ελληνικό πακέτο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές λεπτομέρειες για την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Όσο για την επικύρωση του European Stability Mechanism, δεν αναμένεται πριν από τον Δεκέμβριο. Οι πολέμιοι των προγραμμάτων διάσωσης ισχυρίζονται ότι αυτή η ψηφοφορία για τον ESM θα είναι και η πιο σημαντική όλων, διότι το EFSF είναι απλώς ένας πρόσκαιρος μηχανισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου