Κυριακή 6 Μαΐου 2012

2,5 εκατομμύρια υπ' ατμόν


Από Το Ποντίκι 3.5.2012

Καθώς η ώρα της κάλπης είναι πλέον πολύ κοντά, η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, για κάποιον ακατανόητο λόγο, συνεχίζεται.

Έτσι μπορεί να διαβάζουμε στο Stratfor ότι το ΠΑΣΟΚ πάει για 18% και η Ν.Δ. για 22% ή στο Bloomberg ότι «η Ν.Δ. θα νικήσει στις εκλογές με ποσοστό λίγο περισσότερο από το 20% των ψήφων», μπορεί σε ιστοσελίδες και ιστολόγια να εμφανίζονται συνεχώς δημοσιεύματα περί (πραγματικών ή φανταστικών) δημοσκοπήσεων, αλλά στην Ελλάδα οι έρευνες... απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται.


Εμείς, στο τελευταίο προεκλογικό φύλλο του «Π», προσπαθώντας να διερευνήσουμε τις τάσεις του εκλογικού σώματος, παρουσιάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του έκτακτου συνεργάτη μας Θανάση Σούμπλη, ο οποίος εξετάζει τις τελευταίες δέκα νομίμως δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις.

Παρατηρώντας τον πίνακα με τις αναμενόμενες ψήφους με πρόσθετη αποχή και άκυρα - λευκά κατά περίπου 10% συγκριτικά με τις εκλογές του 2009, παρατηρούμε ότι οι διαρροές ψήφων σε απόλυτους αριθμούς από τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., είναι τρομακτικές: μείον 2 εκατομμύρια από το ΠΑΣΟΚ και μείον 850.000 από τη Ν.Δ.!

Αριθμοί που, όσο και αν «μαζευτούν», μαρτυρούν ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι βρίσκονται υπ' ατμόν απομακρυνόμενοι από το «μαντρί» του δικομματισμού.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, σε περίπτωση αύξησης της συμμετοχής και των εγκύρων, πιθανότατα θα έχουμε επιπλέον ποσοστιαία επιβάρυνση για τα δύο μεγάλα κόμματα. Προφανώς μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι αδύνατον να κάνει κάποιος αξιόπιστη πρόβλεψη λόγω της πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας, ωστόσο το ερώτημα είναι πώς, σε ελάχιστες ημέρες, θα αναστραφεί μια τάση εκλογικής συμπεριφοράς που δείχνει παγιωμένη επί μήνες. Η κάλπη θα δώσει την απάντηση.


Σενάρια δικομματικής... αυτοδυναμίας!

Όπως λοιπόν προκύπτει από την ανάλυση των τελευταίων δέκα δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων, μεταξύ 10 και 20 Απριλίου, ημέρες διενέργειας των ερευνών, παρατηρήθηκαν τα εξής:

1. Αύξηση ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσής Αυγής και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

2. Κορεσμός του ΠΑΣΟΚ με σταθεροποίηση του ποσοστού της ΔΗΜΑΡ.

3. Σταμάτημα της πτώσης του ΛΑΟΣ και σταθεροποίηση πάνω από το 3%, όπως και των Οικολόγων Πράσινων.

4. Σταθεροποίηση του ποσοστού της Ν.Δ. και του ΚΚΕ σε σχέση με τη σχετικά αυξημένη συμμετοχή που παρουσιάστηκε τελευταία.

5. Η Δημοκρατική Συμμαχία φαίνεται ότι θα παλέψει οριακά για το 3%.

6. Στα Λοιπά ανιχνεύονται:

♦ Δράση και Κοινωνική Συμφωνία με 1,5 έως 2,0% εκάστη.

♦ ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%.

♦ ΟΧΙ (Παπαθεμελής - Καζάκης) με 1,0 έως 1,5%.

♦ Τα υπόλοιπα με αθροιστικό ποσοστό γύρω στο 1,0%.

Συμπερασματικά, σε εννεακομματική Βουλή το αθροιστικό ποσοστό των Λοιπών Κομμάτων που δεν εισέρχονται στη Βουλή αναμένεται να είναι 10%. Στην περίπτωση αυτή, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, για να λάβουν 151 έδρες αθροιστικά, θα πρέπει και οι δυο μαζί να συγκεντρώσουν ποσοστό 36,36%.

Εάν έχουμε δεκακομματική Βουλή με αθροιστικό ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής 7%, τότε για 151 έδρες η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μαζί χρειάζονται αθροιστικά ποσοστό 37,57%.

Ένα συμπέρασμα, δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται εδώ και μήνες, είναι πως οι εκλογές αυτές φαίνεται να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα.

Αυτό που προέχει όμως είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το οποίο θα διαμορφωθεί από την ψήφο όλων μας. Επομένως, καλό βόλι - και όλα τα άλλα θα τα βρούμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου