Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

«Δεν αποκλείεται και η ελεγχόμενη χρεοκοπία»


Από τον ANT1 online

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν αποκλείει πλέον μία ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, προκειμένου να διασωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ακόμη και βραχυπρόθεσμα καμία απαγόρευση σκέψεων», υποστηρίζει ο Ρέσλερ σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα Die Welt στο φύλλο της Δευτέρας. Ο Ρέσλερ συμπεριλαμβάνει στις ενδεχόμενες ενέργειες «εν ανάγκη και μία ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, εάν υπάρχουν τα απαραίτητα προς τούτο εργαλεία».


Ο Ρέσλερ ζητά να καταστεί εφικτή η ελεγχόμενη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων», γράφει ο Ρέσλερ. Στη διαδικασία αυτή κατά τον υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ασκεί κριτική στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους για ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στο κοινό νόμισμα, όπως λέει. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς συναρτούμε τη συμφωνηθείσα βοήθεια με τη δραστηριοποίηση της ίδιας της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις».

Αναφορές σε ελληνική χρεοκοπία κάνουν λόγο και άλλα στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ. Ο γενικός γραμματέας των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP Κρίστιαν Λίντνερ πάει ένα βήμα παραπέρα από τον ομοϊδεάτη του Φίλιπ Ρέσλερ, δηλώνοντας στην Berliner Morgenpost ότι το κόμμα του δεν αποκλείει τη δυνατότητα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο ειδικός για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Μπάρτλ, ερωτώμενος από το Reuters, απάντησε ότι «με τον δρόμο που τα πράγματα παίρνουν, δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Βόλκερ Μπούφι δήλωσε από την πλευρά του στο Spiegel ότι «εάν δεν πετύχουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει περικοπές και μεταρρυθμίσεις, πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, αν πράγματι μας χρειάζονται νέοι κανόνες που θα καταστήσουν δυνατή την έξοδο ενός μέλους από την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζονται για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, το περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει επεξεργασία του «σχεδίου Β» για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας είτε με παραμονή στο ευρώ είτε με επιστροφή στη δραχμή.

Από την πλευρά της η κυριακάτικη έκδοση της Die Welt υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από τον πρώτιστο στόχο που έθετε μέχρι τώρα, να αποτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας, φοβούμενη χιονοστιβάδα εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ τάσσεται υπέρ της αναδόμησης της ΟΝΕ. «Η μη ανάληψη του χρέους άλλης χώρας ήταν μία πλάνη, η οποία διαλύεται από την πραγματικότητα της κρίσης», είπε ο Στάινμπρυκ στο Spiegel. Θα πρέπει να εξηγηθεί στους Γερμανούς πολίτες ότι η Γερμανία επωφελείται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά από την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης και «αυτό σημαίνει ότι φυσικά θα πρέπει να πληρώσουν οι Γερμανοί» λέει ο κ. Στάινμπρουκ.

Θεωρεί δε ότι η θέσπιση του ευρωομολόγου είναι εύλογο βήμα μόνο μετά από μία αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η ίδια η Μέρκελ έχει αποκλείσει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο ενός ντόμινο.

Ενδιαφέρον έχει η άποψη που εξέφρασε την Κυριακή ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόσκα Φίσερ στην κυριακάτικη έκδοση της Bild: «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σήμερα σοβαρότερη παρά ποτέ. Έως τώρα δεν σκεπτόμουνα ότι θα αποτύχει το ευρώ, όμως αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα καταρρεύσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου