Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Φτάνει πια ο εκβιασμός της «πτώχευσης» και ο «μπαμπούλας» εξόδου από το ευρώ!


Ούτε η λεγόμενη «πτώχευση» ούτε η έξοδος από το ευρώ συνιστούν καταστροφή!

Εδώ και τώρα προοδευτική ανατροπή, στάση πληρωμών στο χρέος, έξοδος από την ευρωζώνη, νέα εθνική νομισματική πολιτική!


Από την Iskra

Του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Έχουμε διακηρύξει εξ αρχής και σε όλους τους τόνους ότι είναι χίλιες φορές προτιμότερη η «στάση πληρωμών» επί του δημόσιου χρέους («πτώχευση») και η έξοδος της χώρας από το ευρώ, ως αφετηρίες μιας νέας προοδευτικής πορείας, από τη σημερινή αδιέξοδη, καταστροφική και χωρίς τέλος μνημονιακή λεηλασία!

● Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε από τη Θεσσαλονίκη το δίλημμα: Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και νέα μέτρα ή πτώχευση της χώρας και έξοδο από το ευρώ.

● Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε σε όλους τους τόνους ότι θα προασπίσει τη χώρα από την πτώχευση και δεν θα επιτρέψει την έξοδο της από την ευρωζώνη!


Το τραγικό είναι ότι τα διλήμματα είναι πραγματικά! Αν η χώρα θέλει να αποφύγει τρόικα και μνημόνια, δεν μπορεί να το πράξει, αν δεν αρνηθεί εδώ και τώρα τη χρηματοδότηση της τρόικα.

Αυτό σημαίνει απλά και ξεκάθαρα διακοπή αποπληρωμής του χρέους (με δυο λόγια «στάση πληρωμών» ή αλλιώς «πτώχευση») αλλά και έξοδο από το ευρώ!

Η Αριστερά, σε κάθε έκφρασή της, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναντίωση στο Μνημόνιο όσο συνεχίζεται η χρηματοδότηση της τρόικας.

Η Αριστερά, επί τέλους, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να τάσσεται με συνέπεια κατά του μνημονίου όσο δεν διεκδικεί τη στάση πληρωμών!

Η Αριστερά πρέπει να αντιληφθεί, επίσης, ότι εναντίωση στο μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνο χωρίς στάση πληρωμών αλλά και χωρίς τη συνακόλουθη έξοδο από το ευρώ και τη σύγκρουση με την Ε.Ε.!

Σήμερα πρέπει, επί τέλους, χωρίς κανένα ενδοιασμό, φόβο και αναστολή να ρίξει η Αριστερά το γάντι στην κυβέρνηση και το αστικό κατεστημένο και να πει ευθέως ένα μεγάλο όχι στο «μπαμπούλα» της «χρεοκοπίας» και της εξόδου από το ευρώ! Να πει ένα μεγάλο όχι στον κυβερνητικό και τροϊκανό εκβιασμό!

Η «στάση πληρωμών» επί του δημόσιου χρέους και η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καθόλου «μπαμπούλας» και καταστροφή! Αντίθετα, είναι ο μόνος τρόπος, στο πλαίσιο ενός προοδευτικού δρόμου, για να πάρει «ανάσα» η Ελλάδα από ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί και για να προστατέψει στοιχειωδώς την οικονομία της και τα λαϊκά εισοδήματα!

Φυσικά, εδώ που έχει φτάσει η χώρα δεν υπάρχει ανθόσπαρτος και εύκολος δρόμος! Ούτε μια προοδευτική ανατροπή θα ανοίξει την πόρτα του παραδείσου!

Η στάση πληρωμών, η έξοδος από το ευρώ, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η γενναία αναδιανομή πλούτου, ως αφετηρίες μιας νέας προοδευτικής πορείας, μπορεί να συνοδευτούν με σοβαρές δυσκολίες, προσωρινού, κυρίως, χαρακτήρα, θα ανοίξουν, όμως, πολύ γρήγορα νέους ελπιδοφόρους και αναγεννητικούς δρόμους για τη χώρα!

Η Αριστερά δεν έχει άλλη επιλογή από τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της, με αφετηριακό προγραμματικό περιεχόμενο, τη στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου