Εκπρόσωπος της Μέρκελ υιοθετεί τις θέσεις των κυβερνητικών εταίρων της που φθάνουν μέχρι την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ
Από Το Βήμα
Του Αλ. Καψύλη
Η άποψη που διατύπωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στο χθεσινό φύλλο της Die Welt ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένα ταμπού για τη συντεταγμένη χρεοκοπία ή και την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ» αποτελεί θέση της ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης.
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο αρμόδιος για θέματα Οικονομίας εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανατροφοδοτώντας τα σενάρια... μείωσης των κρατών - μελών της ευρωζώνης και πυροδοτώντας νέα ένταση στις αγορές. Οι τοπικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής στο Βερολίνο δίνουν, ωστόσο, και άλλες διαστάσεις στην επίμαχη δήλωση.
Η δήλωση Ζάιμπερτ εξελήφθη από πολλούς ως «στροφή» της γερμανικής καγκελαρίας στο θέμα της οικονομικής αρωγής της Ελλάδας. «Στροφή» που πυροδότησε νέες αμφιβολίες για τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει να εργάζεται για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με κοινοτικό πνεύμα.
Ωστόσο, οι διατυπώσεις που επέλεξε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ και η συνέχεια της δήλωσής του – το σκέλος που απευθύνεται στους μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση που πρώτη έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του εξοστρακισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη, γεννούν βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της γερμανικής καγκελαρίας να ενισχύσει την ενδοκυβερνητική ενότητα.
Ο γερμανός υπουργός, που είναι στέλεχος του συνεργαζόμενου με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών και επίσης αναπληρωτής καγκελάριος, δήλωσε στη Welt ότι η προσπάθεια για σταθεροποίηση του ευρώ περιλαμβάνει, αν χρειαστεί, και τη συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας ή ακόμη και την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της συμμερίζεται τις απόψεις Ρέσλερ. «Ο υπουργός εξέφρασε με δικά του λόγια τους στόχους ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης... Υπάρχει μεγάλη ενότητα στην κυβέρνηση» είναι η ακριβής δήλωση του εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου έσπευσε να σχολιάσει και ανάλογες δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.
Ο Ζεεχόφερ ήταν ο πρώτος γερμανός πολιτικός που πρότεινε ευθέως και δημοσίως την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Επανερχόμενος έπειτα από αρκετές ημέρες στη δήλωσή του Ζεεχόφερ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «η καλή σχέση μεταξύ της καγκελαρίου και του προέδρου της CSU αποδεικνύεται από τις πολλές, πολλές συνομιλίες που έχουν για όλα τα θέματα και το θέμα αυτό (σ.σ.: η αποχώρηση της Ελλάδας) θα τους απασχολήσει ασφαλώς στην επόμενη συνομιλία που θα έχουν».
Ο Ζεεχόφερ πληροφορήθηκε για τη δήλωση Ζάιμπερτ ενώ βρισκόταν σε κομματική σύσκεψη στο Μόναχο (όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται πολιτικά το CSU) με θέμα την έγκριση πρότασης που θα προβλέπει την αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη στο θέμα των υπερχρεωμένων κρατών, απειλώντας την εκδίωξή τους. «Είμαι χαρούμενος όταν μαθαίνω ότι ο κόσμος μιλά πλέον ανοιχτά γι' αυτά τα θέματα», τόνισε ο Βαυαρός πολιτικός.
Η πρωτοφανής ήττα των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελευθέρων Δημοκρατών στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μέκλενμπουργκ - Δυτική Πομερανία ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ενδοκυβερνητική γκρίνια (αν όχι καχυποψία). Κάποιοι αναλυτές φθάνουν να κάνουν λόγο για νάρκη στα θεμέλια του κυβερνητικού σχηματισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα υπέστη δεινή ήττα δεδομένου ότι το κρατίδιο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της Μέρκελ – έχασε την πρωτιά από τους Σοσιαλδημοκράτες – ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχασαν και τις 7 έδρες που κατείχαν στο τοπικό Κοινοβούλιο.
Η στάση της Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών δεν συνάδει με τις ακραίες «διαλυτικές» θέσεις που εκφράζουν οι κυβερνητικοί της εταίροι. Και έπεται νέα κρίσιμη αναμέτρηση για τα κυβερνητικά κόμματα, τη φορά αυτή στην πρωτεύουσα: διότι την επόμενη Κυριακή διεξάγονται τοπικές εκλογές στο Βερολίνο!
Είναι προφανές ότι τις επόμενες ημέρες θα πληθαίνουν οι δηλώσεις στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων που ικανοποιούν τα αισθήματα επιφυλακτικότητας της γερμανικής κοινής γνώμης για τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα.
Μόλις προ ολίγων ωρών, άλλωστε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση είπε ότι «ενώ εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει πότε επιθυμεί να κηρύξει στάση πληρωμών, εναπόκειται στη Γερμανία να αποφασίσει μέχρι πότε θα πετά χρήματα σε ένα πηγάδι δίχως πάτο».
Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα χρειαστεί να «ανακρούσει πρύμναν» από την επίσημη γραμμή του Βερολίνου και η Άνγκελα Μέρκελ ρητώς. Διότι και ο εκπρόσωπός της, ο Ζάιμπερτ, πριν από την οδυνηρή ήττα της 4ης Σεπτεμβρίου άλλα δήλωνε. Ότι «η Ελλάδα πορεύεται ήδη στον σωστό δρόμο, προς την κατεύθυνση της ανόρθωσης των δημοσίων οικονομικών της» και ότι η επίτευξη του σκοπού της Ελλάδας θα είναι μια «μακρά διαδικασία».
Πρόκειται για δήλωση που είχε κάνει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ στις 29 Αυγούστου. Έκτοτε, βέβαια, δεν μεσολάβησε μόνο η εκλογική ήττα στο Μέκλενμπουργκ - Δυτική Πομερανία. Μεσολάβησε και η αποκάλυψη της νέας μαύρης τρύπας στον ελληνικό προϋπολογισμό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου