Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τι θα ζητήσουν οι Γαλλογερμανοί από την Ελλάδα


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Κρίσιμη η αυριανή τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου καθώς ο γαλλογερμανικός άξονας θα απαιτήσει συγκεκριμένες κινήσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτρέψει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Το τελευταίο 24ωρο οι διεργασίες μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού ήταν έντονες. Οι δυο πλευρές είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση προκειμένου να σταματήσουν την ακατάσχετη φημολογία περί ελληνικής χρεοκοπίας, η οποία εν πολλοίς εκπορεύονταν και από τις δυο χώρες με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.


Το ανακοινωθέν ανέλαβε να συντάξει το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί το βράδυ της Δευτέρας, μετά την συνομιλία του με την Άγγελα Μέρκελ. Προοριζόταν να κυκλοφορήσει αργά σήμερα το απόγευμα και σίγουρα μετά την συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με τον Φιλανδό πρωθυπουργό κ. Κατάινεν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν, σε πρόγευμα εργασίας με βουλευτές του κόμματός του, ανέφερε στους συνομιλητές του ότι επίκειται ανακοινωθέν («τίποτα το εντυπωσιακό», είπε). Το αποτέλεσμα, πάντως ήταν να διαρρεύσει το όλο θέμα. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ανακοινωθέν μεταξύ άλλων ανέφερε:

● Ότι Γαλλία και Γερμανία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουν τις τράπεζες τους.

● Ότι θα παρθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την σταθερότητα του ευρώ.

● Ζητούσε από την Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της.

● Επαναλάμβανε την δέσμευση των δυο χωρών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τον προσωρινό μηχανισμό EFSF (βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα τη νέα βοήθεια).

● Έκανε έκκληση να πράξουν αναλόγως και οι υπόλοιπες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι δεν θα επικυρώσει την απόφαση πριν το Δεκέμβριο. Για να τεθεί σε ισχύ ο νέος ρόλος του EFSF, όμως, πρέπει να υπάρξει επικύρωση από όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης ή να βρεθεί άλλη λύση.

Γάλλοι διπλωμάτες ανέφεραν σε δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων ότι το ανακοινωθέν – όπως ήταν γραμμένο – δεν είχε ακόμα λάβει την έγκριση από την Καγκελαρία. Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή άλλαξε τα σχέδια και έτσι αναμένεται να υπάρξει κοινή δήλωση μετά την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί.


Η ατζέντα

Οι ίδιοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα «θα συζητηθεί η κρίση του χρέους στην Ελλάδα και θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί για επιπρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος φέτος». Ανάλογα με την στάση του κ. Παπανδρέου και τις εξηγήσεις που θα δώσει, το ανακοινωθέν ή οι διαρροές θα είναι σκληρές ή ηπιότερες.

Πάντως χθες βράδυ, συντονισμένα, οι κύριοι Μπαρόζο, Ρομπέι, Τρισέ, Μέρκελ και Σόιμπλε, συνέδεσαν την απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του υπάρχοντος δανείου. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαχώριζαν τις δύο εκκρεμότητες.


Επιμένει η Φινλανδία για τις εγγυήσεις

Η σημερινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Κατάινεν δεν έβγαλε σαφές αποτέλεσμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία επιμένει να μην συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν λάβει κάποιας μορφής εγγυήσεις. Η κ. Μέρκελ δεσμεύθηκε να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, όπως έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα κάνει η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόταση που προκρίνεται (και την βλέπουν θετικά οι Φιλανδοί) είναι, οι χώρες που θα ζητήσουν επιπρόσθετες εγγυήσεις από την Αθήνα, να λαμβάνουν μικρότερους τόκους από πιθανά κέρδη του EFSF. Εκτός από την Φινλανδία, εγγυήσεις ζητούν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Το θέμα των εγγυήσεων, η πρόοδος στο πρόγραμμα PSI, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προοπτική εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα συζητηθούν την Παρασκευή στο Εurogroup στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθώς είναι ορατός ο φόβος μετάστασης της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.

Όπως είναι γνωστό στην Πολωνία μεταβαίνει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner, ο οποίος ασκεί πιέσεις προς την Ευρώπη να δώσει καθαρές λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να προχωρήσει σε αύξηση των πόρων του EFSF.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου