Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Γκάιτνερ: Φωνή βοώντος εν τη... Ευρώπη


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Alex Barker και Joshua Chaffin (Βρότσλαβ Πολωνίας)

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τιμ Γκάιτνερ εξέφρασε αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ζητώντας τους να σταματήσουν τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να επιλύσουν την κρίση χρεών, η οποία έχει προσθέσει «καταστροφικό κίνδυνο» στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η σοβαρή προειδοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια – σπάνιας – εμφάνισης του Αμερικανού υπουργού στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Πολωνία, κατά την οποία έγινε μικρή και πάλι πρόοδος για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Παρά τον συναγερμό που έκρουσε ο κ. Γκάιτνερ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να αναβάλουν έως τον Οκτώβριο την απόφαση για το αν θα διαθέσουν στην Ελλάδα τη δόση δανείων 8 δισ. Ευρώ, τα οποία περιμένει η χώρα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις παρυφές της υπουργικής συνόδου ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε: «Αυτό που φαίνεται πολύ καταστροφικό σε όποιον κοιτάει από έξω δεν είναι μόνο η διχογνωμία στην ευρύτερη συζήτηση για τη στρατηγική, αλλά και η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των κυβερνήσεων και της κεντρικής τράπεζας... Πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να γίνουν τα απαραίτητα ώστε να εκτονωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Πρόσθεσε: «Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να αφαιρούν τους καταστροφικούς κινδύνους από τις αγορές, οφείλουν να απομακρύνουν μια και καλή τις απειλές χρεοκοπιών και να αποφεύγουν τις κουβέντες για κατάργηση θεσμών του ευρώ».

Οι δηλώσεις του καταδεικνύουν τους φόβους της Ουάσιγκτον για τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο κ. Γκάιτνερ ευγενικά παρουσίασε μια σειρά πιθανών λύσεων στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης, βρέθηκε όμως να «τσακώνεται» με τη Γερμανία όσον αφορά τη δέσμευση του φορολογούμενου πολίτη στη στήριξη των αγορών και τα πλεονεκτήματα ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Μιλώντας σε συνέδριο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά, ο κ. Γκάιτνερ προειδοποίησε μάλιστα τους αξιωματούχους της ευρωζώνης ότι κινδυνεύουν να καταλήξουν όμηροι των ξένων πιστωτών, αν δεν ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί έμφαση στη σημασία του να αναλάβει η Ευρώπη την κατάσταση στα χέρια της είναι ότι κανείς δεν θέλει η Ευρώπη να αφήσει την τύχη της στα χέρια εκείνων που παρέχουν χρηματοδότηση στο ΔΝΤ ή που μπορεί να παράσχουν χρηματοδότηση εκτός του ΔΝΤ».

«Δεν υπάρχει λόγος να βρεθεί η Ευρώπη σε αυτή τη θέση και θα είναι καταστροφικό για την αξιοπιστία της ηπείρου να βρεθεί σε τέτοια θέση. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων στην Ευρώπη είναι εφικτή, αρκεί να επιλέξετε να το κάνετε» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου