Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Η Ιθάκη μοιάζει πιο μακριά από ποτέ για την Ελλάδα»


Με τον Οδυσσέα και τον Σίσυφο παρομοιάζει η Monde τον Γ. Παπανδρέου

Από Το Βήμα

Στα γνώριμα στερεότυπα και στις μυθολογικές μορφές καταφεύγει για άλλη μια φορά ο ευρωπαϊκός Tύπος για να περιγράψει την «Oδύσσεια» των Ελλήνων. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αφιερώνει ολόκληρη σελίδα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ταυτοχρόνως παρομοιάζεται με τον «Οδυσσέα που αναζητά την Ιθάκη» και με τον «Σίσυφο που είναι καταδικασμένος να σπρώχνει τον βράχο».


Ο αρθρογράφος θυμίζει την ομιλία - ορόσημο του έλληνα πρωθυπουργού από το Καστελόριζο τον περασμένο Απρίλιο «με την οποία ξεκίνησαν οι περιπέτειες για τους συμπατριώτες του» όταν ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει ότι γνωρίζει «το δρόμο για την Ιθάκη». Ενάμιση χρόνο μετά «η Ιθάκη μοιάζει πιο μακριά από ποτέ» και «το διάστημα που μεσολάβησε φαντάζει αιώνας».

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί κρατούν καρότο και μαστίγιο στους Έλληνες, καθώς τα σενάρια χρεοκοπίας διατυπώνονται πλέον δημοσίως, σημειώνει η εφημερίδα. «Το ελληνικό ναυάγιο επιπλέει ακόμα» αλλά λίγοι είναι αυτοί στην Ευρώπη και την Ελλάδα που πιστεύουν ότι θα σωθεί.

«Η τρόικα μπορεί να κάνει ρίμα με την Ναυσικά, όμως για τους Έλληνες ταυτίζεται μάλλον με τον Κέρβερο, τον φύλακα της οικονομικής κόλασης στην οποία βυθίζεται η χώρα».

Για τον αρθρογράφο η κυβέρνηση βρίσκεται και αυτή ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη καθώς «από τη μια υπάρχει η οργή και από την άλλη η κόπωση των Ελλήνων που δεν αντέχουν άλλες μεταρρυθμίσεις». Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδεχθεί ότι «πολλές φορές στο παρελθόν η χώρα βρέθηκε υπό κηδεμονία» και συνεχίζει την Οδύσσειά του καθώς μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη. «Όμως δεν είναι πολυμήχανος σαν τον Οδυσσέα και το μαρτύριο του χρέους διαιωνίζεται σαν αυτό του Σίσυφου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου