Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα


Στις 14 Σεπτεμβρίου, που επρόκειτο να έρθει εδώ ο εκπρόσωπός του!

Από την Ελευθεροτυπία

Του Θανάση Τσίτσα

Εκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ συγκαλείται την προσεχή Τετάρτη με αφορμή την πρόσφατη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την πορεία της εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος.

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ενημερώσει ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του χθες, είχε αρχικά αποφύγει να προσδιορίσει την ακριβή ημέρα επιστροφής για τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι το δ.σ. θα συνεδριάσει στις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που η κυβέρνηση ανέμενε την τρόικα στην Ελλάδα.


Η επιστροφή της τρόικας στις διαπραγματεύσεις έχει «σκαλώσει», αφού ΔΝΤ και Ε.Ε. δεν έχουν πάρει ακόμη πειστικές απαντήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012 και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, το υπαινίχθηκε χθες σαφώς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, προβάλλοντας τη δικαιολογία πως «η αποστολή στην Ελλάδα συνεχίζεται, δεν θα ήταν συνετό να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες». Την έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ ζητούσαν επιμόνως από την προηγούμενη εβδομάδα οι αντιπρόσωποι της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας.


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν, και σε υψηλό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με το Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στις 20 Σεπτεμβρίου, στην αμερικανική πρωτεύουσα, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θα συμμετάσχει στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά τη συμμετοχή στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ο κ. Ράις σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποκλίνουν από το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή 90% στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Απαντώντας σε ερώτημα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε ότι δεν θα σχολιάσει «εικασίες» και πρόσθεσε ότι ρόλος του ΔΝΤ είναι «να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου