Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ!


Από topontiki.gr

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Ευτυχώς που πέρασε η Πρωταπριλιά και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αστείο. Γιατί μόνο αστείο δεν είναι. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι αποκαρδιωτικά, και δυστυχώς αποδεικνύουν ότι ο Μεσαίωνας στην αγορά εργασίας δεν είναι εφεύρημα των δημοσιογράφων ή απειλή κάποιων που θέλουν να φοβίσουν τον κοσμάκη.


Αντίθετα είναι η οδυνηρή πραγματικότητα: Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να είναι λιγότερες από τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

● Στο πρώτο δίμηνο του 2012, προσλήφθηκαν με 8ωρη σύμβαση 32.577 άτομα έναντι 43.900 το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και 79.932 ατόμων το 2010.

● Αντίστοιχα, στο πρώτο δίμηνο του 2012, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (4ωρη) και εκ περιτροπής εργασίας (2-3 φορές εβδομαδιαίως) ξεπέρασαν τις 35.000 όταν ήταν 33.000 πέρυσι και πρόπερσι.

Και να ήταν μόνο η αναλογία των προσλήψεων. Οι Επιθεωρητές Εργασίας καταγράφουν συνεχώς και μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μετατροπές γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου (τουλάχιστον αυτό καταγράφεται στη στατιστική). Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις όπου ο εργοδότης εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να το «γυρίσει» στο 4ωρο με το γνωστό αφοπλιστικό επιχείρημα: «Δέχεσαι ή φεύγεις».

Κάπως έτσι, λέει η Επιθεώρηση Εργασίας οι μετατροπές συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, έφτασαν τις 5.492 στο πρώτο δίμηνο του 2012 όταν ήταν... 373 το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Περίπου 2816 ωθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση με πίεση του εργοδότη όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν μόνο 40.

Τώρα τι επιθεωρεί η Επιθεώρηση θα σας γελάσω. Μάλλον απλά κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι με τα όσα βλέπει. Άλλωστε και τα στελέχη της δεν γνωρίζουν τι δουλειά θα κάνουν μεθαύριο...

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανθεί και η μαύρη εργασία. Οι επίσημες στατιστικές αναφέρουν ότι ένας στους τρεις δουλεύει πλέον με μαύρα όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 27%. Από το κακό στο χειρότερο.

Όταν λοιπόν σύντομα καταργηθούν και πολλές συλλογικές συμβάσεις (μην το ξεχνάμε αυτό) το πρόβλημα δεν θα είναι η περικοπή του 22% στις αποδοχές που «ήρθε» πρόσφατα, αλλά η μείωση των αποδοχών του 40-50% που θα είναι η πραγματικότητα.

Σύντομα θα ζούμε σε μια χώρα όπου μια σημαντική μερίδα εργαζομένων θα δηλώνουν ότι εργάζονται αλλά θα δουλεύουν 4ωρα και θα εισπράττουν 500 ευρώ μεικτά, σαν συνταξιούχοι. Όσο για τους τελευταίους, ας το... ξεχάσουν καλύτερα. Με κρατήσεις στους μισθούς των 500 ευρώ φανταστείτε ποια θα είναι η σύνταξη. Αν υπάρχει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου