Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ισπανία: Οι τράπεζες έγιναν «ζόμπι»!


Από το Euro2day

Του Γιώργου Σαββάκη

Σε πολύ χειρότερη κατάσταση βρίσκονται τόσο οι τράπεζες όσο και η οικονομία της Ισπανίας από αυτό που ότι εκτιμά η αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, της Goldman Sachs αλλά και της Carmel Asset Management, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων του προϋπολογισμού στις 30 Μαρτίου, το κόστος του δανεισμού της Ισπανίας εκτοξεύθηκε και το spread με τα γερμανικά Bunds «άνοιξε» εκ νέου με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου κοντά στο 6%.


Η Carmel Asset Management στην έκθεση της είναι καταπέλτης γα τις αδυναμίες της ισπανικής οικονομίας και των τραπεζών της ενώ η Goldman Sachs, πιο διακριτική, «σφάζει με το βαμβάκι» της χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου και αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι δείχνουν τα επισήμως αναφερόμενα οικονομικά στοιχεία.

Η Goldman Sachs στηλιτεύει τη μυωπία της ισπανικής κυβέρνησης καθώς τα νέα μέτρα αφορούν ουσιαστικά μόνο το 2012 και δεν έχουν μεσοπρόθεσμη διάσταση προκειμένου να μπει η χώρα στη σωστή πορεία.

Η Ισπανία έχασε μια σημαντική ευκαιρία να σηματοδοτήσει στις αγορές ότι μπορεί να κάνει περισσότερα για τη μεσοπρόθεσμη δέσμευση της δημοσιονομικής της εξυγίανση, τονίζει η GS και προσθέτει ότι στο τέλος του 2012 ο κίνδυνος είναι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να ανέλθει στο 80% χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα μειωθεί.

Ο Andrew Garthwaite, chief economist της Credit Suisse, παρότι είναι πιο κομψός στις αναφορές του για την Ισπανία, τονίζει ότι ο δείκτης χρέους του ιδιωτικού τομέα στην Ισπανία είναι στο 230% (η Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 120%) και έχει μειωθεί μόλις 9% μέχρι τώρα και προσδοκά να μειωθεί περαιτέρω κατά 40%! Η διαδικασία της απομόχλευσης μπορεί με ευκολία να οδηγήσει το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της χώρας στο 100% από 70% που είναι σήμερα.

Ωστόσο η Ισπανία δεν έχει ακόμα χρεοκοπήσει και υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για τη μείωση του ελλείμματος, την απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στον αντίποδα, η CS εκτιμά ότι ο κίνδυνος μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι υποεκτιμημένος αφού η πίεση στην οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζει να ρίχνει έξω τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων Carmel Asset Management στην παρουσίαση της για την Ισπανία είναι κόλαφος! Υποστηρίζει ότι το χρέος της Ισπανίας έχει υποεκτιμηθεί, ότι οι τράπεζες της χώρας είναι «ζόμπι» και η οικονομία βρίσκεται πολύ μακριά από την έξοδο στην κρίση.

Η Carmel εξηγεί ότι δεν υπάρχει όχημα διάσωσης με μέγεθος τέτοιο που να μπορεί να διασώσει την Ισπανία ενώ δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση αλλά ούτε τα χρήματα για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού διασώσεων στην Ευρώπη.

Σε 5 σημεία εστιάζει η Carmel, τα οποία θίγουν, πιο κομψά όμως, και η Goldman Sachs αλλά και η Credit Suisse:

1. Το εθνικό χρέος της Ισπανίας εμφανίζεται 50% μικρότερο στα επίσημα στοιχεία, ενώ, αν προσμετρηθούν τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα χρέη, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ισπανίας αυξάνεται από στο 90%.

2. Οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία θα υποχωρήσουν 35%. Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στην Ισπανία χτιζόταν ένα νέο σπίτι για κάθε επιπλέον άτομο που αύξανε τον πληθυσμό της με αποτέλεσμα η υποχώρηση των τιμών των σπιτιών θα μειώνει το ΑΕΠ κατά 2% περίπου στα επόμενα δύο χρόνια.

3. Η Ισπανία διαθέτει τράπεζες «ζόμπι» με τεράστια δάνεια προς κατασκευαστές και ιδιοκτήτες κατοικιών ενώ ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι ζημιές ενώ οι τράπεζες είναι υποκεφαλαιοποιημένες. Η Carmel εκτιμά ότι θα χρειαστούν 200 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση!

4. Η οικονομία της Ισπανίας δεν έχει σταθεροποιηθεί και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, ένα από τα υψηλότερα βάρη χρεών και την λιγότερο ανταγωνιστική αγορά εργασίας στην Ευρώπη.

5. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την απαραίτητη δύναμη πυρός ή την πολιτική βούληση για τη διάσωση της Ισπανίας. Τα αναφερόμενα μεγέθη των σημερινών ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης είναι παραπλανητικά καθώς συνυπολογίζουν κεφάλαια τα οποία δεν έχουν ακόμη δεσμευθεί.

Η CAM συστήνει την αγορά ισπανικών 10ετών CDS, τοποθέτηση που η ίδια ξεκίνησε στο προηγούμενο τρίμηνο με κόστος 3,5% το έτος (η τιμή του CDS ήταν δηλαδή 350 μονάδες), με προσδοκώμενη απόδοση 300% στο 2012 αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα περιμένει, οπότε τιμή του CDS στις 1.400 μονάδες από 438 μονάδες που είναι η τιμή τώρα.

* Γράφημα: Οι τιμές των 10 ετών CDS σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου