Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ύφεση πάνω από 5,5% «βλέπει» ανεπισήμως το ΔΝΤ στην Ελλάδα


Αλλάζει η διάρθρωση του Μνημονίου, τον Ιούνιο η αξιολόγηση από την Τρόικα

Από Το Βήμα

Του Αργύρη Παπαστάθη

Ύφεση πάνω από 5,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2012 αναμένουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στελέχη του ΔΝΤ. Η επίσημη πρόβλεψη του μνημονίου είναι 4,7%, ενώ η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου τοποθετεί την ύφεση στο 5%. «Αν η ύφεση το 2012 είναι τελικώς πάνω από 4,7% τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα» δήλωσε την Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων και των μεγεθών.


Η επιδείνωση των εκτιμήσεων για την ύφεση συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης με τη γενική του διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Κυριακή στην Ουάσινγκτον. Παραλλήλως στο τραπέζι βρέθηκε η παράταση του μνημονίου ως το 2015 για πιο σταδιακή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ύψους 5,5% του ΑΕΠ, ήτοι 11,6 δισ. ευρώ.


Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή θα γίνει σε τρία χρόνια, το 2013, το 2014 και το 2015 αντί για τη διετία 2013-2014 όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο. «Μια ελαφρώς πιο μακρά πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον.

Το Ταμείο ανησυχεί για τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και στελέχη του εκφράζουν την άποψη ότι η παράταση του μνημονίου θα επιβληθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις καθώς εκτιμούν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το ΔΝΤ προβλέπει ήδη την καταβολή 8,2 δις. ευρώ στην Ελλάδα το 2015.




Διαπραγμάτευση παραμονές εκλογών

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα (που ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από την Αθήνα) διεξάγεται στο παρασκήνιο. Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τηρεί επισήμως σιγήν ιχθύος. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών αλλά από τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη μετά τις 6 Μαΐου και την αναμενόμενη εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές εκλογές.

«Αν αποφασιστεί χαλάρωση της λιτότητας για όλη την Ευρώπη η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει απέξω» εκτιμά ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Η στάση αναμονής τω Βρυξελλών ενόψει των εξελίξεων σχετίζεται άμεσα και με την αναβολή της επίσημης αξιολόγησης από την τρόικα κατά 15 ημέρες. Οι επικεφαλής θα έλθουν το διάστημα 15-21 Μαΐου για μια ανεπίσημη γνωριμία με τη νέα κυβέρνηση. Η επίσημη αξιολόγηση θα αρχίσει τον Ιούνιο, μήνας που αναμένεται καυτός (όπως και πέρυσι).

Υπενθυμίζεται ότι ως το τέλος Ιουνίου πρέπει να προετοιμασθεί, να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013-2016 που περιλαμβάνει μέτρα 11,6 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) αλλά και νέο φορολογικό νομοσχέδιο.



Βενιζέλος: «Η τρόικα θα συμφωνήσει»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε από την αρχή της εβδομάδας για το θέμα της παράτασης της περιόδου προσαρμογής. «Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε προσαρμογή το 2013 και το 2014, να το πάμε το 2015» δήλωσε προσθέτοντας η τρόικα θα συμφωνήσει. «Δεν το λέω τυχαία» σημείωσε.

Το ΔΝΤ προβλέπει την καταβολή 8,2 δισ. ευρώ το 2015 επομένως το ερώτημα αφορά κυρίως τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κεφαλαιώδες ζήτημα είναι πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αν παραταθεί η περίοδος προσαρμογής χωρίς να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη οι Ευρωπαίοι.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ωφέλειες από τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα από την ανταλλαγή των ομόλογων (PSI) και «τα λιγότερα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τις τράπεζες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου