Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τα 3 Plan B που μελετά η Ε.Ε. για την Ισπανία


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Peter Spiegel (Βρυξέλλες)

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί χρηματοπιστωτική βοήθεια. Όμως, μελετούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση όπου το κόστος δανεισμού της χώρας – το οποίο υποχώρησε χθες – ανέλθει σε αφόρητα επίπεδα, αν και επισήμως οι αρμόδιοι επιμένουν ότι δεν επίκειται σύντομα τέτοιο σχέδιο.

Από πέρσι όπου η Ε.Ε. τελευταία φορά προσέτρεξε προς βοήθεια προβληματικής χώρας της ευρωζώνης – διάσωση με 78 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας πέρσι τον Μάιο – η κοινότητα έχει αυξήσει ευρύτατα τα πυρομαχικά της για να καταπολεμήσει το είδος του πανικού το οποίο εξώθησε τη Λισσαβώνα, όπως και την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μακριά από τις ιδιωτικές αγορές πιστώσεων.


«Με την Ισπανία η στρατηγική θα πρέπει να είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνει εντός της αγοράς» σημειώνει ο Mujtaba Rahman, αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων της συμβουλευτικής Eurasia Group. «Δύσκολα θα είναι ένα πλήρες πρόγραμμα, αλλά μόνο πρόσθετη χρηματοδότηση από το περιθώριο».


Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πιο πιθανή κίνηση θα είναι να χρησιμοποιηθεί το ταμείο διασώσεων με τα 440 δισ. ευρώ της ευρωζώνης, το European Financial Stability Facility, ώστε να διατεθούν χαμηλότοκα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση του προβληματικού ισπανικού τραπεζικού κλάδου – όπως ζητάει να γίνει σύντομα και το ΔΝΤ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά ακινήτων της Ισπανίας θα διολισθήσει περισσότερο, παρασέρνοντας μαζί στην κατηφόρα και τα τραπεζικά δάνεια. Ο Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies, εκτιμά ότι το συνολικό «πλεόνασμα» υπερβάλλουσας ιδιοκτησίας ήταν 380 δισ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό που έχουν απομειώσει οι τράπεζες.

Ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τα μηνύματα που θα στείλει στις αγορές πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF – οι traders θα πανικοβληθούν γιατί θα τη θεωρήσουν προάγγελο πλήρους διάσωσης. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και των Βρυξελλών επί μακρόν αντιτίθενται στη βοήθεια τραπεζών από το EFSF.

Πάντως, ο But Guntram Wolff, οικονομολόγος του Bruegel, πιστεύει ότι οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί και στην πραγματικότητα οι αγορές μάλλον θα αναθαρρήσουν με ένα τονωτικό καθάρισμα στον τραπεζικό κλάδο, όπου και πάλι ο δανεισμός θα αρχίσει να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη. «Γι’ αυτό υπάρχει το EFSF. Δεν νομίζω ότι έχουν άλλη λύση» δηλώνει.


Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Πριν δοθούν στο EFSF τέτοιες εξουσίες, το μόνο εργαλείο που υπάρχει εκτός από μια «κανονική» διάσωση είναι να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα, κατεβάζοντας το κόστος δανεισμού των χωρών που κάνουν δημοπρασίες ομολόγων στην ιδιωτική αγορά.

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει αυτού του είδους τις αγορές, οι αξιωματούχοι όμως έχουν αφήσει ανοιχτή την επιλογή. Ο Benoit Coeure της ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «εξακολουθεί να ισχύει το πρόγραμμα», πυροδοτώντας προσδοκίες ότι επίκειται σύντομα η δράση.

Στην ΕΚΤ επικρατεί σκεπτικισμός για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, όχι μόνο στους Γερμανούς, που προειδοποιούν ότι αυτές οι εξαγορές θα χαλαρώσουν την πίεση στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά και στον διοικητή Mario Draghi.

Επιπλέον η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπου η ΕΚΤ απέφυγε το «κούρεμα», έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η παρέμβασή της θα είναι ανεπιθύμητη γιατί αυτόματα θα βάλει έναν προστατευμένο πιστωτή στην αγορά.

«Εξαιτίας του πώς φέρθηκαν με την Ελλάδα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές θα ευχαριστηθούν με πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Αναθεώρηση των στόχων ελλείμματος

Με βάση τους υποχρεωτικούς κανόνες της Ε.Ε., η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ του χρόνου, ηράκλειο έργο με δεδομένο ότι το 2011 το έλλειμμα ήταν 8,5%. Η Μαδρίτη έχει ήδη περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της, προκαλώντας ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση στην οικονομία.

Η Κομισιόν θα αναθεωρήσει τους στόχους για το ισπανικό έλλειμμα όταν η Eurostat εκδώσει τα νέα στατιστικά μεγέθη για την ευρωζώνη την επόμενη εβδομάδα. Ορισμένοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ χαλάρωσης, όπως αναβολή για έναν χρόνο του στόχου για 3%.

Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα το υποστηρίξει. «Αν η οικονομική δραστηριότητα ήταν υπερβολικά αργή, δεν θα ήμουν πρόθυμος να συμφωνήσω σε πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard.

Όμως, η Κομισιόν είναι απρόθυμη να δεχτεί χαλάρωση στην Ισπανία, όταν έχει φερθεί τόσο σκληρά σε μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ουγγαρία. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πιθανότατα θα αντιδράσουν σε μια τέτοια κίνηση.

«Βάζω πάνω απ’ όλα τη λιτότητα» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Alex Stubb. «Μόνο η λιτότητα μπορεί να επαναφέρει την ανάπτυξη».

* Πρόσθετο ρεπορτάζ από τους Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), Guy Dinmore (Ρώμη) και Claire Jones (Ουάσιγκτον)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου