Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η κρίση βαθαίνει και η Ευρωζώνη πάει για διάλυση


Από την Αυγή

Της Κάκης Μπαλή

● Ο πατέρας όλων των κερδοσκόπων Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη πάει για διάλυση, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία.

● Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς εκτιμά ότι η συνταγή της απότομης δημοσιονομικής εξυγίανσης στον ευρωπαϊκό Νότο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κρίση αλλά τη βαθαίνει.

● Και το αφεντικό της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan Τζέιμι Ντίμον επαναφέρει στη συζήτηση τον τεράστιο κίνδυνο που θα αποτελούσε για την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτές κι άλλες τόσες εκτιμήσεις και προφητείες πυροδοτούνται τώρα από την κατάσταση στην Ισπανία, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτή στην οποία ήταν η Ελλάδα δύο χρόνια πριν.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη Πιερ Κάρλο Παντοάν υπογραμμίζει ότι η Ισπανία έχει μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της εφαρμογής σκληρών μεταρρυθμίσεων, ενώ η προσπάθεια της θα μπορούσε να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην Ιταλία η οποία είναι απασχολημένη με τις δικές της μεταρρυθμίσεις.

«Αυτή τη στιγμή, με την Ελλάδα να μην βρίσκεται πλέον στα τραπέζι, την Ιρλανδία να πηγαίνει σχετικά καλά, την Πορτογαλία να ισορροπεί, η Ισπανία είναι η χώρα που έχει να αντιμετωπίσει τη σημαντικότερη δημοσιονομική προσαρμογή, ακόμα πιο μεγάλη και από αυτή της Ιταλίας» δήλωσε χθες στην ιταλική εφημερίδα Messagero.

Την εκτίμησή του προσπάθησε να αποκρούσει ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μιλώντας χτες στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Ισπανός Αλμούνια χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες των αγορών για την Ισπανία και την Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

«Οι αγορές παρουσιάζουν μια νευρικότητα, μια υπερβολική νευρικότητα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και κερδοσκόποι πιστεύουν πως θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. «Από καιρού εις καιρόν οι αγορές παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη», τόνισε ο επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού.

Ο Αλμούνια εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι τόσο αρνητική όσο υπονοεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια για τα δεκαετή ισπανικά ομόλογα έφτασαν το 6%, κινούνται δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το θεωρούμενο ως κρίσιμο επιτόκιο του 7% που καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό.

Ο Χοακίν Αλμούνια θεωρεί καθοριστικά για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία όπως λέει καταδεικνύουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεν αντιμέτωπες με προβλήματα, τα οποία όμως θεωρούνται επιλύσιμα.

«Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έχουν δρομολογήσει πολύ φιλόδοξες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο επίτροπος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι τα μέτρα αυτά θα στεφθούν με επιτυχία.

Ο Αλμούνια κάνει τη διάκριση μεταξύ του «επικέντρου» της κρίσης και του «περιθωρίου» για να παραδεχθεί ότι αναμφίβολα υπάρχουν προβλήματα.

«Η υπ' αριθμόν ένα πρόκληση είναι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Η κρίση επικεντρώνεται επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης. Γύρω από αυτές τις χώρες υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία» διευκρίνισε ο επίτροπος εξηγώντας ότι με τον όρο «ανισορροπίες» εννοεί δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Τέλος, ο Χοακίν Αλμούνια υπερασπίστηκε τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον επίτροπο, η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των Ευρωπαίων. 

«Εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε προκειμένου να επιλύσουμε καλύτερα την κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά ο 63χρονος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου