Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η αρχή του τέλους


Από Το Ποντίκι 12.4.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν. Σε είκοσι τρεις μέρες από σήμερα ανοίγουν οι κάλπες για να υποδεχθούν την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών για όσα έγιναν στην Ελλάδα μετά το φθινόπωρο του 2009. Αλλά και για όσα είναι ήδη αποφασισμένο ότι θα ακολουθήσουν τις εκλογές και τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Ο χρόνος μέχρι τις 6 Μαΐου είναι λίγος για να πειστούν οι πολίτες να επιστρέψουν στο «μαντρί» των κομμάτων εξουσίας.


Και η σημερινή μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse RC για το «Π», όπως και πολλές άλλες της τελευταίας περιόδου, καταδεικνύει ότι τα δύο - τέως - μεγάλα κόμματα, αυτά που κυβέρνησαν επί τέσσερις δεκαετίες και αναμένεται να συγκυβερνήσουν υποχρεωτικά την επαύριον των εκλογών, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η διάρρηξη των δεσμών τους με την ελληνική κοινωνία είναι εμφανής.

Ο περιορισμός της στοχοθεσίας τους στην από κοινού κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στην υπέρβαση του 50% των ψήφων είναι ενδεικτικός της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο εκλογικό σώμα. Έτσι το μέλλον των δύο αυτών σχηματισμών, αλλά και των ιστορικών παρατάξεων της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, του παραδοσιακού συστήματος εξουσίας, είναι σήμερα σκοτεινό. Η διαδικασία της αποσύνθεσής του εξελίσσεται πλήρως, χωρίς να είναι ορατό το πώς και πότε θα ανασυντεθούν.

Τα ποσοστά του 40% και του 45% είναι πλέον παρελθόν για τους συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς. Η καταγραφή τους στην περιοχή του 20% και του 30% βάζει τέλος στον μεταπολιτευτικό δικομματισμό. Η λαϊκή τους «προίκα» έχει καταναλωθεί στον βωμό της κοινωνικής πτώχευσης, του ξεπουλήματος της χώρας και της οικειοθελούς πλήρους παραίτησης από την εθνική κυριαρχία.

Τα πολιτικά τους επιχειρήματα εξαντλούνται πλέον στην τρομοκράτηση και την εκμετάλλευση του φόβου για το σκοτεινό αύριο της χώρας. Όμως οι λαϊκές πλειοψηφίες δεν χτίζονται με υλικό τον φόβο. Αυτό ταιριάζει στον ολοκληρωτισμό, όχι στη δημοκρατία. Γι’ αυτό και μόνο, το παιχνίδι είναι χαμένο και οι κάλπες της 6ης Μαΐου θα είναι η αρχή του τέλους για τους πολιτικούς σχηματισμούς όπως τους γνωρίζουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου