Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» ετοιμάζει το Βερολίνο


Απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη της Ε.Ε. με δικαίωμα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών

Αποκλείονται οικονομικά ανίσχυρα κράτη

Διαψεύδει η Γερμανία

Από το News247

Της Μίκας Κοντορούση

Την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία) σφυροκοπείται από τις αγορές και την κρίση χρέους, ξεκάθαρα είναι πλέον τα γερμανικά σχέδια, με γαλλική χείρα βοηθείας, για τη δημιουργία μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων», που θα περιλαμβάνει μία μικρότερη ευρωζώνη, τον σκληρό πυρήνα του κοινού νομίσματος και τα περιφερειακά κράτη που δεν θα έχουν δημοσιονομική σύνδεση με τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Στην ισχυρή ομάδα θα περιλαμβάνονται χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, ενώ στην αδύναμη η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και ίσως και η Ιρλανδία.


Οι συγκεκριμένες προθέσεις πηγάζουν από το Βερολίνο, με το Παρίσι να αναγκάζεται εξαιτίας των συνθηκών να ακολουθήσει τη γερμανική πλευρά, αφού η απειλή υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας, εξαιτίας της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στον Σαρκοζί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη της Ε.Ε., οι οποίες, ουσιαστικά θα επιτρέψουν στη γερμανική κυβέρνηση να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, προς την κατεύθυνση της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλουν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι μια μικρότερη Ε.Ε. με χώρες που θα μπορούν να διατηρήσουν το ευρώ και με τις υπόλοιπες να τίθενται εκτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, η καγκελάριος φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την ιδέα «της μιας Ευρώπης των 27», προκειμένου να ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ, φυσικά, χωρίς τα ανεπιθύμητα υπερχρεωμένα μέλη που μένουν εκτός πειθαρχίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι, η Ευρώπη θα πρέπει να συμβιβαστεί με ένα πιο ρεαλιστικό μοντέλο όπου θα συνυπάρχουν ο σκληρός πυρήνας του ευρώ και αφετέρου μια πιο χαλαρή «συνομοσπονδία των μελών της Ένωσης», που δεν θα έχουν καμία αλληλεξάρτηση σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Τις γαλλογερμανικές σκέψεις αποτύπωσε το βράδυ της Τετάρτης και το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποκάλυψε συζητήσεις μεταξύ Παρισιού, Βερολίνου και Βρυξελλών και αφορούν και την έξοδο χωρών από την ευρωζώνη, ενώ όσοι μείνουν θα προχωρήσουν σε ισχυρότερη οικονομική ενοποίηση, ιδιαίτερα σε δημοσιονομικό και φορολογικό επίπεδο.

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο ότι «μπορούμε ακόμη να έχουμε το ευρώ μόνο που θα το μοιράζονται λιγότερες χώρες».


Διαψεύδει η Γερμανία τα δραματικά σενάρια

Διαψεύδει η Γερμανία τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία μιας μικρής, ισχυρής ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε απάντηση δημοσιεύματος του Reuters, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια.

Δήλωσε, μάλιστα ότι «στόχος είναι οι πολιτικές που θα σταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ στο σύνολο της και να αντιμετωπιστεί η ρίζα των προβλημάτων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου